Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Nieraz zaciągam krupnik śmietaną, ten zostawiłam w formie rosołowej za to podałam ze świeżym koperkiem. Krupnik z koperkiem jest lekki, pyszny, po prostu bardzo smaczny:)
Krupnik z koperkiem:
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1 porcja rosołowa,
- do smaku sól,
- 1 op. włoszczyzny,
- 1 woreczek kasza perłowej- 100 g,
- 1 liść laurowy
- 3 szt. ziela angielskiego,
- do smaku pieprz,
- 1 szt. cebula,
- świeży koperek,
- 3 ziemniaki
Do garnka wkładamy porcję rosołową, dodajemy cebulę, pokrojone w plasterki marchewki, pietruszkę, seler, przyprawy i 1 łyżeczkę soli, zalewamy 1,5 litrami wody, gotujemy ok. 30 minut, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, oraz kaszę perłową. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku pieprzem. Zupę krupnik posypujemy świeżym koperkiem. Krupnik rozlewamy do miseczek. Smacznego.
smietana do rosolu O_O . Krupnik ma byc na dobrym miesie i z duza iloscia kaszy , bez smietany. I rzeczyswiscie jest to jedna ze smaczniejszych zup
Nieprawda …stare polskie przepisy zalecają na koniec gotowania dodać łychę dobrej gęstej śmietany do krupniku..bardzo często tak robię i jest pyszny !!!