Każdego roku kisimy ogórki na zimę, m.in. aby mieć z czego przygotowywać zupy ogórkowe.
Zupa ogórkowa zabielana jogurtem
Pyszna zupa ogórkowa, przygotowana na przez Piotra na rosole wołowym. Czy istnieje uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie.
Zupa ogórkowa może być podana z ziemniakami, ryżem, oraz nowe odkrycie z dodatkiem papryki.
Zupa ogórkowa z papryką i chili była bardzo smaczna, papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam.
Składniki:
- 1,5 litra rosołu wołowego z kawałkami krojonej wołowiny
- 10 szt tegorocznych małych ogórków kiszonych,
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 ziemniaki,
- 100 ml słodkiej śmietany 36%
- 5 szt. ziela angielskiego,
- 3 szt. liście laurowe,
- 1 łyżeczka soli
- chili w młynku Kotanyi
PRZYGOTOWANIE:
250 ml wody zagotowujemy z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, natomiast ogórki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy litr rosołu, dodajemy paprykę i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy 2 minuty. Na koniec doprawiamy chili i wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia, już nie gotujemy.
Zupę ogórkową z papryką rozlewamy do talerzy i jemy ze smakiem.
Pingback: Ogórkowa ze świeżych ogórków. Zupa z ogórków. - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię