Rosół wołowy z makaronem

Najlepszy rosół to wg mnie jest z wołowiny, często taki nie przygotowujemy ze względu na cenę wołowiny. Rosół wołowy jest smaczny, aromatyczny. Podajemy rosół wołowy  z makaronem i pokrojonym w kostkę mięsem.

  • 1 kg – szponder wołowy,
  • 1 szt marchewka,
  • 1/4 szt selera,
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt. liść laurowy,
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu kolorowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2,5 litra wody

Obieramy i myjemy warzywa. Układamy w garnku 3 kawałki mięsa wołowego , warzywa, przyprawy, dodajemy 1 łyżeczkę soli . Zalewamy wodą i zagotowujemy. Gdy na powierzchni pojawią się szumowiny, ściągamy je łyżką cedzakową. Zmniejszamy gaz, możemy dodać do smaku kostkę wołową, 1 łyżeczkę cukru (mięso szybciej zmięknie) i gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny na małym gazie. Podajemy z makaronem. Wyjmujemy mięso i marchewkę, kroimy je w kostkę i wkładamy na talerze.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Rosół wołowy z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.