Rosół wołowy z makaronem

Rosół wołowy z makaronem. Rosół z wołowiny z makaronem. Najlepszy rosół jest wg mnie jest z mięsa mieszanego: wołowiny i drobiu. Dzisiaj chcę wam pokazać przepis na najlepszy rosół wołowy z makaronem, często taki nie przygotowujemy ze względu na cenę wołowiny. Rosół z wołowiny jest bardzo smaczny i aromatyczny. Podajemy rosół wołowy  z makaronem, pokrojoną w plasterki marchewką, kawałkiem mięsa z wołowiny i natką pietruszki. Polecam też przepis na rosół z kury.

Składniki na rosół wołowy z makaronem:

  • 1 kg mięsa wołowego przerośniętego tłuszczem- np. szponder wołowy,
  • 3-4 marchewki,
  • 1/2 szt selera,
  • 1 pietruszka
  • 1 szt cebula,
  • 1 szt. liść laurowy, 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu,
  • 1 łyżkę soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2,5 litra wody

Przepis na rosół wołowy, jak zrobić? Obieramy i myjemy warzywa. Układamy w garnku kawałki mięsa wołowego, warzywa, dodajemy 1 łyżkę soli. Zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. Gdy na powierzchni pojawią się szumowiny, ściągamy je łyżką cedzakową. Zmniejszamy gaz, dodajemy przyprawy (jesli używacie to możecie dodać do smaku kostkę rosołową wołową), 1 łyżeczkę cukru (mięso szybciej zmięknie) i gotujemy pod przykryciem ok. 1,5 godziny na małym gazie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Rosół wołowy podajemy z makaronem, marchewką i mięsem, rosół posypujemy świeżą natką z pietruszki.

Nie kiedy mięso wołowe kroimy w kostkę jak na tym zdjęciu.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Rosół wołowy z makaronem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.