Babka marchewkowa bez cukru to przepis, który miał pogodzić Wielkanoc i deficyt kaloryczny, eksperyment się udał. Przepis powstał na bazie przepisu na marmurkowe babeczki do święconki.
Babki majonezowe obok serników to nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już Wam przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową. A dzisiaj na blogu dietetyczny przepis na babkę marchewkową słodzoną erytrolem, którą przygotuję w tym roku na Wielkanoc w tradycyjnej wielkości foremce na babkę. Babka marchewkowa będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Tą babkę można upiec nawet w sobotę, wystarczy do jej zrobienia ok. 35 minut razem z pieczeniem.
składniki na formę babkową:
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka zmielonego erytrolu jaki liczysz kalorie lub tradycyjnie cukier
4 jajka
4 kopiaste łyżki majonezu
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
2 starte marchwie na dużych oczkach
na lukier: erytrol w pudrze, sok pomarańczowy, wrząca woda i żółty barwnik spożywczy
Przygotowanie babki marchewkowej bez cukru
Piekarnik rozgrzewamy do 160°C bez termoobiegu.
W tym przepisie wszystkie składniki przekładamy do misy robota i miksujemy do połączenia się składników, jeśli wydaje nam się że masa jest za gęsta, to polecam dodać trochę soku z pomarańczy, dodajemy tartą marchewkę i mieszamy ciasto łyżką. Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą nakładamy ciasto , wyrównujemy powierzchnię obstukując foremką o blat. Babkę pieczemy około 25-30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie odchodzić od brzegów formy, ale nie dłużej bo będzie za suche). Formę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy babkę po ostygnięciu. Marchewkową babkę majonezową obsypujemy mielonym erytrolem lub cukrem pudrem, albo tak jak ja lukrem z erytrolu, soku z pomarańczy, dekorujemy cukrowymi dekoracyjnymi słodyczami, można też posmarować polewą czekoladową.
żółty lukier bez cukru:
3/4 szklanki erytrolu zmielonego na puder
sok z 1/2 pomarańczy lub sok pomarańczowy ze sklepu
ok. 2 łyżeczki gorącej wody (opcjonalnie)
żółty barwnik spożywczy
Jak zrobić lukier z erytrolu? Zmielony erytrol mieszamy z sokiem z pomarańczy i z odrobiną gorącej wody i kilkoma kroplami barwnika spożywczego do uzyskania jednolitej konsystencji, smarujmy żółtym lukrem wierzch babki i dekorujemy wg uznania. Polecam ten lukier bez cukru. Smacznego.
Smacznego!
Czy musze mielic erytroll? Czy moge dac taki kupny z opakowania 🙂
Można taki z torebki.