Babka majonezowa

Babka majonezowa, która zawsze wychodzi. Ma wyśmienity smak i wygląd, będzie też pełnić element dekoracyjny wielkanocnego stołu. Babkę można upiec w ostatniej chwili, zajmie to tylko trzy kwadranse. Bardzo prosta, z cytrynową nutą, z dodatkiem majonezu. Babkę majonezową oblałam cytrynowym lukrem, obsypałam niewielką ilości otartą skórką z cytryny i słodkimi perełkami.

Babka majonezowa z nutą cytrynową:

Babka majonezowa z cytrynową nutąBabka majonezowa

składniki:

½ szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki mąki pszennej
¾  szklanka cukru
4 jajka
4 łyżki majonezu dekoracyjnego Winiary
1 łyżeczka proszku do pieczenia np. Winiary
Cukier puder i sok z cytryny na lukier

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C z włączonym termoobiegiem.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukier i cukier cytrynowy, miksujemy aż cukier się rozpuści. Dodajemy żółtka i łączymy. Oba rodzaje mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę i delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy majonez, łaczymy.

Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą, pieczemy około 45 min. Babkę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy z formy po ostygnięciu. Babkę majonezową smarujemy lukrem przygotowanym z mieszanki cukru pudru i odrobiny soku z cytryny. Babkę dekorujemy skórką z cytryny i kolorowymi perełkami.

Polecam ten przepis na babkę majonezową, gdyż  robi się ją ekspresowo, w przysłowiowej przerwie na reklamę 😉 Smacznego!

Babka majonezowaBabka majonezowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Babka majonezowa

  1. Pingback: Kakaowa babka majonezowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.