Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy

Na Wielkanoc na talerzach u Nas zawsze pojawiają się klasyczne jajka na twardo z majonezem i jajka faszerowane na różne sposoby. Jajeczne nadzienie to często szynka, żółty ser, wędzony łosoś bądź pieczarki – wszystko  bardzo smacznie i efektowne. Tym razem poniosła mnie jednak fantazja,  na świąteczne śniadanie postanowiłam przygotować koreczki, trochę niezwykłe: Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy. Te koreczki to pyszna przystawka łącząca tradycyjne smaki- białą kiełbasę, chrzan i majonez z rzadko wykorzystywanymi w polskiej kuchni przepiórczymi jajkami. Efekt wow, gwarantowany!

Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasyWielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy

12 jajek przepiórczych
2 parzone domowe białe kiełbasy
rzeżucha
1 łyżka chrzanu + 1 łyżka majonezu Winiary

Jajka gotujemy na twardo 2,5 minuty, studzimy w zimnej wodzie. Obieramy ze skorupek. Białą kiełbasę kroimy na 12 części o grubości ok. 2 cm. Na wykałaczkę nabijamy kawałek białej kiełbasy, smarujemy ją sosem chrzanowym, posypujemy rzeżuchą, wbijamy ugotowane jajko, sam czubek dekorujemy rzeżuchą, doprawiamy solą i białym pieprzem.

Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Wielkanocne koreczki z jajek przepiórczych i białej kiełbasy

  1. Pingback: Jajka faszerowane chrzanem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.