Babka marchewkowa bez cukru

Babka marchewkowa bez cukru to przepis, który miał pogodzić Wielkanoc i deficyt kaloryczny, eksperyment się udał. Przepis powstał na bazie przepisu na marmurkowe babeczki do święconki.
babka słodzona erytrolem

Babki majonezowe obok serników to nasze ulubione wielkanocne wypieki, są smaczne, lekkie, puszyste i wilgotne. Polecałam już Wam przepisy na babki majonezowe: babka jasna z cytrynowym lukrem i babka kakaowa z polewą czekoladową. A dzisiaj na blogu dietetyczny przepis na babkę marchewkową słodzoną erytrolem, którą przygotuję w tym roku na Wielkanoc w tradycyjnej wielkości foremce na babkę. Babka marchewkowa będzie ozdobą wielkanocnego stołu. Tą babkę można upiec nawet w sobotę, wystarczy do jej zrobienia ok. 35 minut razem z pieczeniem.

składniki na formę babkową:

1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
1  szklanka zmielonego erytrolu jaki liczysz kalorie lub tradycyjnie cukier
4 jajka
4 kopiaste łyżki majonezu
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
2 starte marchwie na dużych oczkach

na lukier: erytrol w pudrze, sok pomarańczowy, wrząca woda i żółty barwnik spożywczy

Przygotowanie babki marchewkowej bez cukru

Piekarnik rozgrzewamy do 160°C bez termoobiegu.

W tym przepisie wszystkie składniki  przekładamy do misy robota i miksujemy do połączenia się składników, jeśli wydaje nam się że masa jest za gęsta, to polecam dodać trochę soku z pomarańczy, dodajemy tartą marchewkę i mieszamy ciasto łyżką.   Do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą nakładamy  ciasto , wyrównujemy powierzchnię obstukując foremką o blat. Babkę pieczemy około 25-30 min. (aż ciasto będzie miało złoty kolor i będzie odchodzić od brzegów formy, ale nie dłużej bo będzie za suche). Formę wyciągamy z piekarnika, wyjmujemy babkę po ostygnięciu. Marchewkową babkę majonezową obsypujemy mielonym erytrolem lub cukrem pudrem, albo tak jak ja lukrem z erytrolu, soku z pomarańczy, dekorujemy cukrowymi dekoracyjnymi słodyczami, można też posmarować polewą czekoladową.

żółty lukier bez cukru:
3/4 szklanki erytrolu zmielonego na puder
sok z 1/2 pomarańczy lub sok pomarańczowy ze sklepu
ok. 2 łyżeczki gorącej wody (opcjonalnie)
żółty barwnik spożywczy

Jak zrobić lukier z erytrolu? Zmielony erytrol mieszamy z sokiem z pomarańczy i z odrobiną gorącej wody i kilkoma kroplami barwnika spożywczego do uzyskania jednolitej konsystencji, smarujmy żółtym lukrem wierzch babki i dekorujemy wg uznania.  Polecam ten lukier bez cukru. Smacznego.

Smacznego!
babka słodzona erytrolembabka słodzona erytrolem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *