Drożdżówka z serem i lukrem

Drożdżówka z serem i lukrem waniliowym należy do klasyków wypieków drożdżowych.

Lekkie i puszyste ciasto drożdżowe, z dużą ilością lukru upiekłam oczywiście z ciasta „Crazy Dough”, które jest wykorzystywane kilka razy w tygodniu, piekę zarówno wypieki wytrawne rogale z makiem, czy bułki, czy na słodko np. drożdżówki z serem i jagodami. O tym uniwersalnym cieście napisałam już wszystko tutaj- domowe pieczywo – Bułki pszenne więc nie będę się znów powtarzać. Ale na 100% to ciasto sprawdza się do wszystkiego, nawet do takich jak ta słodkich drożdżówek z serem i lukrem, wystarczy do ciasta dodać trochę więcej cukru, ja dodałam tylko 2 łyżki, a słodki serek z jogurtu greckiego (tzw. Labneh), który nastawiłam do odsączenia dzień wcześniej, dopełnił smak drożdżówek z serem.

Drożdżówka z seremDrożdżówka z serem

Drożdżówka z serem jest podłużna, ciasto jest zrolowane, więc nie wycieka z niej serowe nadzienie. Drożdżówkę lekko nacięłam przed pieczeniem, dzięki temu tworzy małe serowe pagórki, upiekłam 4 drożdżówki na dużej blaszce, po pokrojeniu jest ich naprawdę sporo. I są takie pyszne! Jeśli nie macie w domu jogurtu, by zrobić domowy ser jogurtowy to zróbcie drożdżówkę z twarogiem ze sklepu – ale polecam zrobić serek samemu, bo warto! Polecam :-).

Masa serowa:

400 g sera z jogurtu, ewentualnie twaróg ze sklepu
1 żółtko + białko do posmarowania drożdżówki
1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
olejek waniliowy

Wszystkie składniki mieszamy widelcem.

Składniki na 4 podłużne drożdżówki:

500 g mąki pszennej
suche drożdże (7 g) lub 40 g świeżych drożdży
100 ml mleka
2 łyżki stołowe cukru
1,5 łyżeczki soli
1 duże jajko roztrzepane w 180 g jogurtu greckiego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie: Mąkę pszenną mieszamy z solą i proszkiem do pieczenia. Ciepłe mleko, cukier mieszamy z suchymi drożdżami, zostawiamy aż drożdże zaczną się pienić. Do mąki dodajemy jajko z jogurtem i mleko z drożdżami, wyrabiamy ciasto najlepiej hakiem robota odpowiednio długo, by ciasto było miękkie i elastyczne. Ciasto podsypując delikatnie mąką dzielimy na 4 części, z każdej rozwałkowujemy podłużny prostokąt.

Z brzegu każdego paska układamy masę serową i zwijamy długi rulonik z ciasta (zwijamy zaczynając od dłuższego boku prostokąta od strony z nadzieniem), na końcu zlepiamy ciasto na całej długości łączenia. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, przenosimy serowe roladki i układamy je na blaszce łączeniem do dołu na w pewnych odstępach. Tępą stroną noża nacinamy drożdżówki na ok. 4 cm kawałki. Smarujemy roztrzepanym białkiem roztrzepanym z mlekiem i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 50 stopni C piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy blaszkę i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ponownie wstawiamy blaszkę do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut do czasu aż się zarumienią.

Przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z wodą (ok. ½ szklanki cukru pudru+ 1-2 łyżki wody) i odrobiną olejku waniliowego (lub sokiem w takiej ilości aby lukier łatwo się rozprowadzał po drożdżówkach). Smarujemy drożdżówki/ bułeczki z serem lukrem i po ostudzeniu kroimy na porcje w miejscach nacięcia. Smacznego!

 DrożdżówkaDrożdzówkaDrożdżówkaDrożdżówka z seremDrożdżówka z serem i lukremDrożdżóka z serem i lukremDrożdzówka

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Drożdżówka z serem i lukrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *