Rogale z makiem

Rogale z makiem (Croissants Crazy) na śniadanie, kolację, na każdą porą dnia … są takie zwykłe, wytrawne jakie czasami można kupić w sklepie. Czasami, gdyż Piotrek rano kupił w sklepie rogale, niby wyglądały na zwykłe, a okazały się słodkimi, maślanymi rogalami, nie smakowały mu, bo chciał je zjeść z masłem, serem i wędliną. Jako „cudowna” gospodyni i jeszcze „cudowniejsza” żona zaproponowałam, że upiekę mu zwykłe, drożdżowe rogale z makiem, które na 100% będą mu smakować. Upiekłam więc mu te wymarzone rogale, na jedno posiedzenie zjadł od razu 4 sztuki, nie pozwolił by ostygły 😉

Rogale (crescent rolls) upiekłam z ciasta „Crazy Dough for Everything”. O tym uniwersalnym cieście do wszystkiego napisałam w przepisie na domowe pieczywo – Bułki pszenne . Ostatnio nie ma tygodnia abym nie wykorzystała go do domowych wypieków.

Ciasto sprawdza się idealnie do wszystkiego, jednak do przygotowania ciasta na rogale zamiast jogurtu wykorzystałam śmietanę 18% z prostej przyczyny, w lodówce nie miałam jogurtu 😉
Rogale z makiemRogale z makiem

Przypomnę tylko, że to ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz  je też mrozić, więc polecam zrobić ciasto z 1 kg mąki i podzielić na pół, jedną połówkę wykorzystać od razu, a drugą schować do lodówki lub zamrozić w zamrażalniku. Rogale z makiem są warte polecenia, są idealne, bardzo smaczne, rumiane na zewnątrz i puszyste w środku, ale największym ich plusem jest czas – formowanie, wyrastanie wraz z upieczeniem zajmuje do 45 minut.

Składniki na 12 rogali:
100 ml letniego mleka
1 łyżeczka cukru
7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży
500 g  mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki soli
180 g  śmietany 18%
1 jajko

dodatkowo: Jajko + łyżka mleka + suchy mak

Przygotowanie: W rondelku podgrzewamy mleko ( ma być letnie) dodajemy cukier i suszone drożdże. Odstawiamy do czasu aż mleko z drożdżami się spieni. Suche składniki (mąkę, sól, proszek do pieczenia) mieszamy najlepiej zrobić to hakiem robota, nie przerywając mieszania dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną, oraz wlewamy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ciasto hakiem tak długo aż otrzymamy dobrze wyrobione, gładkie ciasto. Oczywiście ciasto można wyrobić ręką, ale trwa to dłużej.

Jak przygotować ekspresowe śmietankowe rogale z makiem z ciasta drożdżowego?

Ciasto na rogale od razu uformowałam w kulę, na delikatnie podsypanej mąką silikonowej macie rozwałkowałam z niego duże koło, które najpierw przekroiłam na ćwiartki, a potem każdą ćwiartkę podzieliłam na 3 trójkąty, czyli z 500 g mąki wyszło 12 sporych rogali. Formujemy zgrabne rogaliki, zwijając ciasto od najszerszej części (podstawy) trójkąta, czubek trójkąta musi znaleźć się pod spodem, nadając formę rogala. Rogale układamy na blasze i blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 25 stopni C na ok 15 minut aż rogale lekko podrosną. Możemy je też przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby podrosły. Po 15 minutach blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy piekarnik  do 180 st C. Rogale smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną mleka, smarujemy najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka i posypujemy powierzchnię np. makiem. Blachę z rogalami wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy  ok. 15 – 20 minut aż rogale się zarumienią. Studzimy rogale na kratce. Smacznego!

jak formować rogalerogalerogalerogale

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

6 myśli nt. „Rogale z makiem

  1. Wygląda na prawdę ciekawie tylko ja nie wiem czy poradzę sobie z tak skomplikowanym przepisem 🙁 jak będę miała chwilę czasu postaram się do tego usiąść, bo rogale wyglądają po prostu cudownie i zapewne tak samo smakują. Może poproszę męża o pomoc.

  2. Pingback: Paluchy a'la pizza - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Drożdżówki z serem i jagodami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Drożdżówka z serem i lukrem - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.