Murzynek z wiśniami z patelni wychodzi rewelacyjny, podobnie jak ciasto z patelni z porzeczkami. Wakacje, deszcz leje, z domu nie można wyjść , nic nie poradzę, że jak się nudzę to siedzę w kuchni i wymyślam, że tym razem do kawy będzie Murzynek z patelni z wiśniami i lukrem jogurtowym 🙂 Pomysłów i przepisów na to klasyczne ciasto jest bardzo wiele. Oto podstawowy i najprostszy sprawdzony przepis na „murzynka” z dodatkiem wiśni jedynie piekarnik został zastąpiony przez patelnię i gaz. Gwarantuję, że Wam też się uda i jest po prostu pyszny ! Polecam też murzynka z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , murzynka z owocami, lub murzynka z kremem kokosowym.
Murzynek według tego przepisu „gotował/smażył” się dłużej niż ciasto z patelni z porzeczkami, trwało to 30 minut z jednej strony i 10 minut po odwróceniu go.Murzynek z wiśniami jest bardzo smaczny i puszysty.
Jak przygotować murzynka z patelni? Murzynek z wiśniami z patelni:
Składniki – patelnia o średnicy 20 cm (u góry) na dole ma 16 cm
2 jajka
7 łyżek cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
125 ml jogurtu greckiego
1 łyżka oleju
1 szklanka o poj. 250 ml mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 łyżki gorzkiego kakao
Dodatek:
Wiśnie wydrylowane, ok. 1 szklanka, przesypane odrobiną mąki pszennej+ do dekoracji olej do posmarowania patelni
Lukier jogurtowy:
250 ml cukru pudru
1 łyżka jogurtu greckiego
Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodajemy jogurt grecki, dodajemy 1 łyżkę oleju, a następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao mąkę pszenną Na samym końcu dodajemy wydrylowane wiśnie obtoczone delikatnie w mące pszennej, mieszamy delikatnie łyżką.
Masę przekładamy na wyłożoną natłuszczonym krążkiem papieru do pieczenia patelnię. Wyrównujemy powierzchnię i szczelnie przykrywamy patelnię pokrywką bez otworu.
Ciasto „ gotujemy/ smażymy” na patelni do tzw. „suchego patyczka” na bardzo małym ogniu przez około 30 minut (trzeba pilnować czasu) oznaką, że jest gotowe- góra ciasta jest ścięta. Obracamy ciasto gdy jest juz prawie suche na wierzchu. Uważamy aby ciasto nie spaliło się od spodu.
Odwrócone ciasto „gotujemy/smażymy” jeszcze ok. 10 minut również pod przykryciem. Jak odwrócić ciasto na patelni? Patelnię przykrywamy pokrywką lub talerzem, odwracamy i ciasto zsuwamy na pokrywkę lub talerz i z powrotem surową częścią ciasta umieszczamy na patelni. Gdy ciasto jest gotowe, zsuwamy je na talerz i studzimy.
Po ostudzeniu ciasto smarujemy lukrem jogurtowym i obkładamy wiśniami. Smacznego!
Jak zrobić lukier jogurtowy?
1 szklanka cukru pudru
1 czubata łyżka jogurtu greckiego
Przygotowanie: Cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy jogurt grecki, jeśli damy go za dużo lukier będzie zbyt rzadki. Wtedy musimy dosypać cukru. Dokładnie mieszamy i gęstniejącym lukrem smarujemy ciasto.
ciekawa propozycja dla mnie 😉