To najlepsza rolada bezowa z owocami i kremem z bitej śmietany i mascarpone, podzieliłam ją na 2 części i podałam dla gości w sobotę i w niedzielę, goście jedząc „piali” z zachwytu! Nie robię jej często, a szkoda, bo jest bardzo pyszna do tego efektownie wygląda. Ostatnio robiłam też deser kryształek, czyli Ciasto z galaretką bez pieczenia również efektowny i pyszny deser , też łatwy i szybki do zrobienia.
Jeśli nie liczysz kalorii i lubisz jeść bezy na cukrze to zajrzyj do tych przepisów:
– Mini bezy
– Beza Pavlova,
– rolada bezowa
– Mini Pavlova z owocami leśnymi
– mini Pavlova z bitą śmietaną i tuskawkami
– mini bezy kawowe
Nie zapomniałam o bezowej roladzie, której przepis jest na blogu od 10 lat, ale teraz przygotowałam dla Was nowy przepis z lekkimi modyfikacjami w kremie i w przepisie na bezową roladę z owocami, wg mnie jest lepszy, łatwiejszy i piecze się ją krócej.
Wbrew pozorom rolada bezowa jest bardzo szybka i do tego łatwa w przygotowaniu. Jedynie przy jej zwijaniu potrzeba trochę sprawności i ostrożności. Do kremu dodałam borówki i maliny, mój blat bezowy jest też większy na całą blachę. Polecam zrobić, warto się trochę wysilić i spróbować przygotować najlepszą roladę bezową z owocami! Ta rolada bezowa z owocami i kremem będzie ozdobą każdej imprezy. Bo ta bezowa rolada wygląda znakomicie, do tego smakuje znakomicie, słodycz bezy przełamuje krem i owoce, które wprowadzają swoją delikatną słodycz. Najczęściej robiłam w ostatnim czasie Pavlovą maxi i w mini wydaniu.
szczypta soli,
prawie cała szklanka cukru ok. 200 g cukru,
1 łyżka skrobi,
125 g malin,
200 g śmietanki 30 %,
2-3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny.
migdały w płatkach
Zamiast żelatyny wystarczy dodać smietanfixa też się super trzyma 🙂