Najlepsza rolada bezowa z owocami

To najlepsza rolada bezowa z owocami i kremem z bitej śmietany i mascarpone, podzieliłam ją na 2 części i podałam dla gości w sobotę i w niedzielę, goście jedząc „piali” z zachwytu! Nie robię jej często, a szkoda, bo jest bardzo pyszna do tego efektownie wygląda. Ostatnio robiłam też deser kryształek, czyli Ciasto z galaretką bez pieczenia również efektowny i pyszny deser , też łatwy i szybki do zrobienia.

Jeśli nie liczysz kalorii i lubisz jeść bezy na cukrze to zajrzyj do tych przepisów:
Mini bezy
Beza Pavlova,
rolada bezowa
Mini Pavlova z owocami leśnymi
mini Pavlova z bitą śmietaną i tuskawkami
mini bezy kawowe
bezowa roladarolada bezowa

Nie zapomniałam o bezowej roladzie, której przepis jest na blogu od 10 lat, ale teraz przygotowałam dla Was nowy przepis z lekkimi modyfikacjami w kremie i w przepisie na bezową roladę z owocami, wg mnie jest lepszy, łatwiejszy i piecze się ją krócej.

Wbrew pozorom rolada bezowa jest bardzo szybka i do tego łatwa w przygotowaniu. Jedynie przy jej zwijaniu  potrzeba trochę sprawności i ostrożności. Do kremu dodałam borówki i maliny, mój blat bezowy jest też większy na całą blachę. Polecam zrobić, warto się trochę wysilić i spróbować przygotować najlepszą roladę bezową z owocami! Ta rolada bezowa z owocami i kremem będzie ozdobą każdej imprezy. Bo ta bezowa rolada wygląda znakomicie, do tego smakuje znakomicie, słodycz bezy przełamuje krem i owoce, które wprowadzają swoją delikatną słodycz. Najczęściej robiłam w ostatnim czasie Pavlovą maxi i w mini wydaniu.

Najlepsza rolada bezowa z kremem i owocami:
5 białek,
szczypta soli,
prawie cała szklanka cukru ok. 200 g cukru,
1 łyżka skrobi,
125 g borówek,
125 g malin,
500 g mascarpone,
200 g śmietanki 30 %,
2-3 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny.
migdały w płatkach
Przepis na krem do bezy. Żelatynę dodajemy do rondelka i mieszamy z 2-3 łyżkami wody, gdy napęcznieje podgrzewamy do rozpuszczenia, studzimy. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy partiami mascarpone cały czas ubijając, na końcu dodajemy rozpuszczoną żelatynę, mieszamy.
Przepis na bezę:
Ubijamy białka na sztywno z solą, dodajemy stopniowo cukier, cały czas mieszając, na końcu dodajemy skrobię i ponownie ubijamy. Rozsmarujemy równomiernie ubite białko z cukrem na papierze do pieczenia, którym wykładamy na blasze z wyposażenia piekarnika, posypujemy płatkami migdałów. Bezę pieczemy 15 minut w nagrzanym do 180 stopniach C. Wyciągamy, odwracamy, układamy na ściereczce, ściągamy ostrożnie papier, smarujemy kremem z bitej śmietany i mascarpone, cukru pudru i żelatyny. 1/4 kremu i trochę owoców zostawiamy do dekoracji . Na kremie układamy owoce, całość ostrożnie zwijamy w roladę, smarujemy wierzch rolady resztą kremu i obkładamy owocami. Smacznego!
Zapewniam Was to najlepsza rolada bezowa z owocami jest boska w smaku, jest rewelacyjna.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Najlepsza rolada bezowa z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *