Podpłomyki grillowane faszerowane to alternatywa dla tradycyjnej kanapki. Co to jest podpłomyk? Kryzysowe placki, czyli podpłomyki to rodzaj prymitywnego pieczywa, które ma postać okrągłego placka z mąki i wody. Moja babcia piekła podpłomyki bezpośrednio na płycie pieca kuchennego. My pieca nie mamy, więc podpłomyki przygotowujemy w piekarniku ( jak mini pizzę gdyż są z odrobiną drożdży) lub smażymy je na patelni zwykłej lub grillowej patelni (skład podpłomyka to tylko mąka, woda i sól). Te placki wyglądem trochę przypominają chapati czy tortille. Wystarczy między podpłomyki grillowane włożyć farsz, sos i zajadać się sycącą kanapką na śniadanie, drugie śniadanie, czy na kolację. Te kanapki z podpłomyków można jeść na ciepło i na zimno.
Jak zrobić kryzysowe placki z mąki i wody: Do przygotowania grillowanych podpłomyków wystarczy 125 g mąki pszennej 75 ml wody, oraz ½ łyżeczki soli . Mąkę zagniatamy z wodą i solą, tworząc elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, formuje my z nich 2 koła, a potem smażymy lub grillujemy.
Jak przygotować grillowaną przekąskę – grillowany podpłomyk nadziewany warzywami?
Do przygotowania grillowanych podpłomyków wystarczy 125 g mąki pszennej, 75 ml wody, oraz ½ łyżeczki soli, oraz farsz składający się z sałaty, pomidorków, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz sosu tym razem tzw. sos tysiąca wysp.
Mąkę zagniatamy z wodą i solą, tworząc elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części, formuje my z nich 2 koła. Placki z ciasta grillujemy z obu stron, aż odbiją się na nim paski z grilla. Gorące podpłomyki smarujemy sosem, obkładamy sałatą, plasterkami pomidora, oraz plasterkami sera, doprawiamy solą i pieprzem, składamy razem, dociskamy i kroimy podpłomyki na ćwiartki. Kanapki z grillowanych podpłomyków są świetną, sycącą kanapką. Polecam!