Sos tysiąca wysp

Sos na bazie majonezu i ketchupu z różnymi dodatkami: dodatkiem cukru, octu, soli, pieprzu cayenne przygotowuję odkąd pamiętam. Zawsze był doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, do grillowanego mięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia pikantność tego sosu majonezowo-ketchupowego.

Sos tysiąca wysp

Pogrzebałam w sieci z ciekawości, czemu tak prosty sos ma tak oryginalną nazwę, okazało się że jego nazwa pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp, które znajdują się na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie mieszkała jego autorka Sophia La Londe, która swoją recepturę przekazała dalej aktorce May Irwin, która ten sos nazwała właśnie „Sosem tysiąca wysp”, a jeden z hoteli umieścił ten sos 1000 wysp w swoim menu, a potem nawet zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn. Sos tysiąca wysp ostatnio przygotowałam do kurczaka pieczonego w woreczku. Polecam ten sos, gdyż jest smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu.

Sos tysiąca wysp do pieczonego kurczaka:

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu delikatnego WIniary
  • 3 łyżki sosu meksykańskiego lub ketchupu
  • 1 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu cayenne

W miseczce mieszam za pomocą trzepaczki majonez z sosem meksykańskim (lub ketchupem), octem jabłkowym (lub winnym) i cukrem. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem cayenne. Mieszamy składniki aż konsystencja sosu stanie się jednolita i lekko napowietrzona. Podajemy sos jako dodatek do mięs, ryb, frytek, sałatek itp.

Smacznego!

sos tysiąca wyspSos tysiąca wysp

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Sos tysiąca wysp

  1. Pingback: Podpłomyki grillowane faszerowane - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Koktajl z krewetek - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *