Sos tysiąca wysp

Sos na bazie majonezu i ketchupu z różnymi dodatkami: dodatkiem cukru, octu, soli, pieprzu cayenne przygotowuję odkąd pamiętam. Zawsze był doskonałym dodatkiem do pieczonego kurczaka, do grillowanego mięsa, smażonych ryb, do sałatek, nuggetsów, czy kanapek. W sieci ten sos funkcjonuje jako Sos tysiąca wysp. W tym przepisie wykorzystałam lekki majonez delikatny, a zamiast ketchupu pikantny sos meksykański, który doskonale wzmacnia pikantność tego sosu majonezowo-ketchupowego.

Sos tysiąca wysp

Pogrzebałam w sieci z ciekawości, czemu tak prosty sos ma tak oryginalną nazwę, okazało się że jego nazwa pochodzi od nazwy regionu Tysiąca Wysp, które znajdują się na pograniczu Stanów Zjednoczonych i Kanady, gdzie mieszkała jego autorka Sophia La Londe, która swoją recepturę przekazała dalej aktorce May Irwin, która ten sos nazwała właśnie „Sosem tysiąca wysp”, a jeden z hoteli umieścił ten sos 1000 wysp w swoim menu, a potem nawet zmienił swoją nazwę na 1000 Island Inn. Sos tysiąca wysp ostatnio przygotowałam do kurczaka pieczonego w woreczku. Polecam ten sos, gdyż jest smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu.

Sos tysiąca wysp do pieczonego kurczaka:

Składniki:

  • 6 łyżek majonezu delikatnego WIniary
  • 3 łyżki sosu meksykańskiego lub ketchupu
  • 1 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu cayenne

W miseczce mieszam za pomocą trzepaczki majonez z sosem meksykańskim (lub ketchupem), octem jabłkowym (lub winnym) i cukrem. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem cayenne. Mieszamy składniki aż konsystencja sosu stanie się jednolita i lekko napowietrzona. Podajemy sos jako dodatek do mięs, ryb, frytek, sałatek itp.

Smacznego!

sos tysiąca wyspSos tysiąca wysp

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Sos tysiąca wysp

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.