Składniki na tartaletki (24 sztuki):
- 3 białka
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 150 g serka śmietankowego
- 150 ml śmietany 30%
- 50 g gorzkiej czekolady + 2 kostki czekolady
Białka na bezy wbijamy do misy robota i ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli, miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas ubijając i czekając za każdym razem aż dodany cukier się rozpuści. Na końcu nie przerywając ubijania dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Masę bezową przekładamy do 24 foremek, wyrównujemy powierzchnię i ustawiamy na blachę bezy zostawiając między nimi niewielkie odstępy gdyż jeszcze urosną.
Suszymy tartaletki około 70 minut w piekarniku nagrzanym do 120ºC, można wydłużyć czas suszenia. Ale bezy wg tego przepisu są zawsze idealne. Studzimy i wyjmujemy ostrożnie tartaletki z foremek, aby się beza nie pokruszyła.
Przygotowujemy krem miksując zimną śmietankę, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy serek śmietankowy, oraz rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę.
Krem przekładamy do silikonowego rękawa z ozdobną końcówką i dekorujemy nim powierzchnię bezy, na koniec ścieramy na tartaletki czekoladę.
Smacznego.
ale ładniuchne! 🙂
Nie patrząc jakie są śliczniutkie, ekspresowo pochłonęli je 😉
Świetny pomysł, wyglądają bardzo efektownie 🙂
wyglądają po prostu świetnie! kradnę przepis :)!