Wiśnie są teraz tanie, smaczne i bardzo soczyste. Trzeba to wykorzystać. Wiśnie idealnie nadają się na wszelakie przetwory: kompoty, dżemy i frużeliny. Polecam Wam przepis na pyszną frużelinę wiśniową, czyli wiśnie w żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów.
Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców:
Frużelina truskawkowa
Frużelina jagodowa
Frużelina truskawkowo-arbuzowa
Domowa frużelina na 3 słoiczki:
400 g drylowanych wiśni
1,5 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody
Umyte wiśnie do frużeliny drylujemy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. W małym rondelku mieszamy wydrylowane wiśnie z cukrem, zostawiamy aż puszczą sok. Podgrzewamy wiśnie na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do wiśni sok z cytryny, rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z palnika.
Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorących wiśni, mieszamy. Ponownie rondelek ustawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia się żelatyny. Uważamy aby frużeliny nie zagotować. Zdejmujemy i gorącą frużelinę przekładamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy słoiki, odwracamy je do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Frużelina wiśniowa ma konsystencję żelu. Smacznego
Wow, marvelous blog structure! How long have you been running a blog.