Frużelina wiśniowa

Wiśnie są teraz tanie, smaczne i bardzo soczyste. Trzeba to wykorzystać. Wiśnie idealnie nadają się na wszelakie przetwory: kompoty, dżemy i frużeliny. Polecam Wam przepis na pyszną frużelinę wiśniową, czyli wiśnie w żelu. Frużelina owocowa to wg mnie najlepszy dodatek do deserów, gofrów, serników, innych ciast, czy jako dodatek do kremów.

Polecam przepisy na frużelinę z innych owoców:
Frużelina truskawkowa
Frużelina jagodowa
Frużelina truskawkowo-arbuzowa

Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowaDomowa frużelina na 3 słoiczki:

400 g drylowanych wiśni
1,5 łyżeczki żelatyny
5 łyżek cukru
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 4 łyżkach wody

Umyte wiśnie do frużeliny drylujemy. Żelatynę zalewamy 3 łyżkami wody, odstawiamy do napęcznienia. W małym rondelku mieszamy wydrylowane wiśnie z cukrem, zostawiamy aż puszczą sok. Podgrzewamy wiśnie na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy do wiśni sok z cytryny, rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną, mieszamy i zagotowujemy, ściągamy z palnika.

Napęczniałą żelatynę dodajemy do gorących wiśni, mieszamy. Ponownie rondelek ustawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia się żelatyny. Uważamy aby frużeliny nie zagotować. Zdejmujemy i gorącą frużelinę przekładamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy słoiki, odwracamy je do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Frużelina wiśniowa ma konsystencję żelu. Smacznego

Frużelina wiśniowaFrużelina wiśniowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Frużelina wiśniowa

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.