Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej

Pojawiły się wreszcie kurki w naszych wielkopolskich lasach. Pogoda jest „przekropna” jak mówi Piotrek, czyli ciepło i deszczowo zarazem, więc dla rośnięcia grzybów to świetna pogoda. Kurki występują w dużych grupach, więc nie trzeba się za nimi zbytnio nachodzić. Piotrek jak idzie do lasu zwykle wystarcza mu półgodzinny spacer po znanych jemu miejscach, aby jego  koszyk był pełen. U nas kurki pojawiają się już bardzo wcześnie, bo w już czerwcu, niekiedy nawet w maju. A jeśli jest w miarę ciepło to rosną aż do pierwszych listopadowych przymrozków. Każdego roku robimy spore zapasy kurek, najczęściej mrożąc je, ale zdarza się też, że marynujemy kurki w delikatnej zalewie octowej. Bo my bardzo lubimy marynowane grzyby: kurki, rydze i borowiki. Podaję mój rodzinny przepis na kurki marynowane.  Tak zamarynowane grzyby, w tym wypadku kurki są bardzo smaczne, mają delikatnie octowy smak, gdyż zalewa jest bardzo delikatna. Tym sposobem przygotowane kurki marynowane  smakują nawet tym, którzy nie lubią kwaśnych dań.

Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej:

Kurki marynowane

Robimy marynatę:
3 szklanki wody
1/2 szklanki octu
1/2 szklanki cukru
1 łyżka soli
1 cebula
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
gorczyca

Zagotowujemy wodę z octem, pokrojoną w plastry cebulą i przyprawami: zielem angielskimi listkami laurowymi i solą, lekko ją studzimy.

Kurki dokładnie myjemy, po czym zalewamy gorącą wodą i gotowujemy 5 minut.
Odcedzamy kurki i studzimy.
Wkładamy do wyparzonych słoiczków, dodając krążki cebuli, ja wsypuję do każdego słoika jeszcze 1/2 łyżeczki gorczycy i ziarenko ziela..
Zalewamy kurki przestudzoną zalewą. Słoiczki dokładnie zakręcamy, wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką , zalewamy wodą do ok. 3/4 wysokości, po czym pasteryzujemy 10 minut od zagotowania lub pasteryzujemy w piekarniku w temp. 100 stopni ok. 30 minut.
Wyjmujemy słoiczki, odwracamy do góry dnem, pozostawiamy do ostudzenia.
Grzyby będą gotowe za miesiąc, ale my poczekamy z ich otwarciem do Bożego Narodzenia, czy też Sylwestra. Będą doskonałą zakąską.

Kurki marynowane

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

7 myśli nt. „Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej

  1. Pingback: Alfabetyczny spis przepisów A-Z (w trakcie realizacji) - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię i dom

  2. Pingback: Marynowane rydze - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Kurki w śmietanie. Kurki w śmietankowym sosie - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  4. Pingback: Grzyby w solance na zimę - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  5. Pingback: Grzyby w solance na zimę – Przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *