Bakłażany zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorkami.
Lubicie bakłażany? Po przeprowadzce do Niemiec zakochałam się w bakłażanach. Często je grilluję na patelni, robię zapiekane bakłażany z farszami lub pyszne pasty do chleba: polecam grillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, Bakłażana w panierce jak schabowego, czy sałatkę z grillowanego bakłażana. A pasta z bakłażana to moja miłość.
Bakłażan zapiekany z salami, mozzarellą i pomidorkami, to danie, które idealnie pasuje na lekki obiad. Robi się bardzo szybko, do tego świetnie smakuje! Połączenie salami, sera i pomidorków podkreśla i uzupełnia smak neutralnego bakłażana. 🙂 Dzisiejszy przepis to kolejną wersja zapiekanych bakłażanów, pokazywałam Wam wersję z kaszą bulgur i warzywami oraz z warzywami z kuskus .
Zapiekany bakłażan jest nie tylko smaczny , ale i zdrowy.
Składniki na 2 porcje, Bakłażany zapiekane z kuskusem:
2 bakłażany
1 ser mozzarella
1 mała czerwona cebula
plastry salami
mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli, tymianku i oregano lub opcjonalnie ulubione przyprawy
pomidorki koktajlowe
olej rzepakowy, ok. 1 łyżki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Bakłażany zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorkami. Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę i posypujemy solą. Bakłażany odstawiamy na kwadrans. Kiedy pojawi się na nich tzw. rosa ścieramy ją ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bakłażany. Pieczemy je przez 10 minut , wyciągami i układamy na nich pokrojony w kostkę ser mozzarella, pomidorki pokrojone w ćwiartki, pokrojoną kiełbasę salami i czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, doprawiamy ulubionymi przyprawami, blaszkę z bakłażanami wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika i zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut. Wyjmujemy i przed podaniem możemy jeszcze posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego!