Bakłażan grillowany z serem greckim

Letnia propozycja na grillowane bakłażany z serem greckim, keczupem i czarnymi oliwkami.

Składniki:
  • 1 szt. bakłażan,
  • do posypania sól,
  • do posypania przyprawa na grill z czosnkiem,
  • 10 łyżeczek sera greckiego tarty

Bakłażana umyć, pokroić (razem ze skórą) w plastry grubości ok. 2 cm. Posolić obficie z obu stron, odstawić na ok. 10 min (aż na plastrach pojawią się kropelki soku, wytrzeć je ręcznikiem papierowym). Tak przygotowane plastry natrzeć przyprawą na grilla z czosnkiem i ziołami Winiary, skropić oliwą. Grillować kilka minut z jednej strony, by lekko zbrązowiały, obrócić, na każdym plastrze położyć utarty ser grecki i zrobić kleks z keczupu pikantnego, przykryć i grillować tak długo aż ser się roztopi. Podawać na liściach sałaty, ze świeżym pomidorami i połówkami czarnych oliwek.

Zdjęcie3108

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.