Bakłażany faszerowane kaszą i warzywami

Bakłażany faszerowane kaszą i warzywami.

Lubicie bakłażany? Dzisiaj w wyjątkowej wersji obiadowej bakłażany faszerowane kaszą bulgur i warzywami (cebula czerwona, pieczarki, papryka, pomidory koktajlowe i ajvar), oraz odrobiną boczku . Całość doprawiłam skomponowana przeze mnie mieszanka przypraw z płatków chili, ziarnistego pieprzu, różowej soli,  tymianku i oregano), wykorzystałam też twardy ser z ziołami, który przywiózł mi syn z Holandii. Faszerowany bakłażan jest nie tylko smaczny , ale i zdrowy.
Faszerowany bakłażanBakłażany faszerowane kaszą i warzywami

Pomysł na smakowity obiad- bakłażan faszerowany warzywami i kaszą bulgur. Zdrowy, smaczny, wygląda apetycznie, a nie wymaga dużo pracy.

Składniki na 3 porcje po 2 połówki bakłażana na osobę:
3 średnie bakłażany
½ szklanki bulgur
1 kopiasta łyżka ajvaru
puszka pieczarek
1 czerwona cebula
1 żółta papryka
1-2 łyżki chudego, siekanego boczku wędzonego
domowa ognista mieszanka przypraw (płatki chili, pieprz ziarnisty, sól różowa, oregano, tymianek)
olej
twardy ser
Jak zrobić bakłażany faszerowane kaszą bulgur i warzywami .

Bakłażany dokładnie myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Miąższ nacinamy w kratkę i posypujemy solą. Bakłażany odstawiamy na kwadrans. Kiedy pojawi się na nich tzw. rosa ścieramy ją ręcznikiem papierowym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej bakłażany. Pieczemy je przez 15-20 minut do miękkości.
Boczek i cebulę drobno siekamy. Paprykę,  pieczarki , pomidorki koktajlowe kroimy w kostkę.  Na dużą patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i boczek, szklimy, dodajemy pieczarki, chwilkę dusimy, dodajemy jeszcze paprykę i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kaszę, wlewamy zalewę z pieczarek lub wodę i obficie doprawiamy ulubioną przyprawą lub solą, pieprzem i papryką.
Całość dusimy przez około 15 minut, ( ja jeszcze w między czasie dodałam ok. 1/3 szklanki wody) i dusimy do redukcji płynu, na końcu dodajemy pokrojone pomidorki i już nie dusimy.
Bakłażany dokładnie wydrążamy łyżką (tak, aby nie przerwać skóry). Miąższ siekamy i wraz z kopiastą łyżka ajvaru dodajemy do ugotowanego farszu. Ser ścieramy na tarce.
Spody wydrążonych bakłażanów  napełniamy płatkami startego sera, a następnie nadziewamy farszem. Na wierzchu farszu układamy resztę sera  i blaszkę z bakłażanami wstawiamy do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w 180 stopniach C przez około 15 minut. Przed podaniem możemy jeszcze posypać serem i posiekaną bazylią lub kolendrą. Smacznego!
Bakłażany faszerowane kaszą i warzywamifaszerowany bakłażan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.