Kotlet schabowy z karkówki zamiast schabu to tańsza alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Wiem, że znajdzie się zawsze ktoś, kto stwierdzi, że kotlet panierowany MUSI być ze schabu. Ale tradycję zawsze można zmienić. Panierowany Kotlet Karkówkowy przygotowuje się równie łatwo i szybko jak schaboszczak, ale w moim wykonaniu przed smażeniem ma dodatkowo nacięte brzegi, co powoduje, że mięso podczas smażenia nie kurczy się i równomiernie smaży.
To jeden z naszych pomysłów na domowy obiad, dla niektórych czytelników będzie to ciekawa odmiana dla kotleta schabowego.
Kotlety schabowe z karkówki zostały podane z letnimi kurkami z natką pietruszki, można go podać z opiekanymi ziemniakami i surówką.
Kotlety panierowane smażone można przygotować tradycyjnie ze schabu, ale i z piersi kurczaka, także z kiełbasy mortadeli.
Kotlety przygotowane z karkówki smakują identycznie jak schabowe, są miękkie i soczyste.
Składniki na 4 porcje:
Karkówka wieprzowa ok. 70 dag
2-3 duże jajka
mąka pszenna
bułka tarta
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Karkówkę opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Karkówkę kroimy na 1 cm plastry, wykroiłam 6 dużych plastrów. Plastry karkówki układamy między dwoma warstwami folii spożywczej i dokładnie rozbijamy je tłuczkiem na cienki plaster. Plastry karkówki doprawiamy solą i pieprzem, zawijamy w folię i na 30 minut wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy 3 talerze, na jednym ma być mąką, na drugim rozkłócone jajka z solą i pieprzem, na trzecim bułka tarta do panierowania. Każdy plaster mięsa obtaczamy najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Jeśli lubicie grubszą panierkę, to czynność obtaczania powtarzamy pomijając etap z mąką. Kotlety kładziemy na rozgrzanym oleju, smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Podajemy kotlety z ulubionymi dodatkami.
Pingback: Kurki na maśle z natką pietruszki - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Smalec a nie olej.
Dokładnie tak.
pysz ne moze sprubuje
Spróbuję:/
Polecam ją tylko z kartkówki są przepyszne pod koniec pieczenia daje łyżkę zwody i przykrywam pokrywką duszę około 10 min na wolnym ogniu są mięciutkie palce lizać
Ale wtedy panierka nie jest chrupiąca 🙁
Polecam ją tylko z kartkówki są przepyszne pod koniec pieczenia daje łyżkę zwody i przykrywam pokrywką duszę około 10 min na wolnym ogniu są mięciutkie palce lizać
Słyszałem, że po smażeniu karkówkę należy wrzucić na parę, ale… mechanika kwantowa wydaje mi się prostsza, niż doprawianie karkówki. Karkówkę jednak mam i jakoś muszę to ogarnąć 😉
To schabowe czy z karkówki? To dwa różne to dwa różne rodzaje mięsa!
to karkowe, nie schabowe
Jutro będę takie robiła.