Łosoś z warzywami. To pomysł na lekki i zdrowy obiad! Zdradzę Wam mój sposób na to, aby łosoś z warzywami był aromatyczny i soczysty. Ja podsmażyłam go na patelni z małą ilością oleju, ale można go też upiec w piekarniku. Do łososia idealnie pasują też kolorowe warzywa: brokuł, kalafior i marchewka. Jako dodatek do łososia i warzyw można ugotować ziemniaki, zrobić puree i podać ze świeżym koperkiem.
Cały sekret tego przepisu tkwi w tym, aby łososia i warzywa dusić na wolnym ogniu, w zalewie z białego wina i śmietanki. Najlepiej w tym przepisie sprawdzą się z filety łososia bez skóry. Ostatnio polecałam wam równie pyszne danie z łososiem: łosoś w śmietanie. Oba przepisy są bardzo proste, smaczne i sycące.
Polecam Wam też przepis na łososia z piekarnika z frytkami, kotlety z łososia, oraz pikantnego łososia z curry i pieczarkami.
Składniki na 4 porcje łososia z warzywami:
4 filety z łososia
2 szalotki posiekane w kostkę
2 marchewki pokrojone w plasterki
200 g brokułu podzielonego na różyczki
200 g kalafiora podzielonego na różyczki
1 gałązka świeżego tymianku
1 gałązka świeżego rozmarynu
olej rzepakowy
szklanka białego wytrawnego wina
100 ml słodkiej śmietanki
pieprz i sól do smaku
Jak przygotować łososia z warzywami? Filety z łososia bez skóry doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Następnie odkładamy je na bok.
Na tą samą patelnię przekładamy posiekane szalotki i przez chwilę szklimy. Następnie dodajemy marchewkę, kalafiory i brokuły, oraz zioła: tymianek, rozmaryn, i doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, mieszając przez około 5 minut.
Na warzywach na patelni układamy filety z łososia. Całość zalewamy winem i odrobiną słodkiej śmietanki – płynu powinno być tyle, aby warzywa były przykryte ( w razie czego można dolać trochę wody). Dusimy całość na wolnym ogniu przez minimum 15 minut, nie mieszając i nie obracając filetów. W między czasie gotujemy ziemniaki, dusimy na puree. Podajemy razem wykładając na talerz łososia, warzywa, oraz ziemniaki z koperkiem. Smacznego.