Łosoś pikantny w curry z pieczarkami

Często robię grillowanego łososia, albo w zupie gdyż Łosoś to jedna z moich ulubionych ryb. Przygotowuję go też w inny sposób np. gotując na parze, ale dziś proponuję tę pyszną rybę w azjatyckim klimacie. Marynatę przygotowałam na bazie świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, sosu ostrygowego, oraz łagodnej pasty curry, którą proponuje się stosować do kurczaka Tandoori, ale według mnie doskonale nadaje się do ryb. Te nie ostatdwa produkty pojawiły się ostatnio u mnie po zakupach w Kuchniach Świata. Zamarynowanego łososia przygotowuje się bardzo szybko, ryba jest jędrna, soczysta i bardzo smaczna. 

 Łosoś pikantny w curry z pieczarkami:Łosoś pikantny w curry
Składniki na 2 porcje:
1 spory filet łososia
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka Mida’s Tandoori Curry
 sok z 1/2 pomarańczy
sól do smaku
kilka pieczarek
Filet z łososia pokroić w kostkę ok. 3 cm. Sos ostrygowy mieszamy z pastą curry, sokiem z pomarańczy, solą. Wkładamy filet łososia i obtaczamy w marynacie, wstawiamy do lodówki na całą noc, aby przeszedł marynatą.
Gotujemy makaron. Umyte pieczarki kroimy w plastry.
Zamarynowany filet łososia kroimy na dwie części, układamy na rozgrzanej grillowej patelni i grillujemy z jednej strony 4 minut, odwracamy, wlewamy resztę marynaty, wrzucamy pokrojone pieczarki, doprawiamy solą i dusimy 4 minuty pod przykryciem. Łosoś ma pozostać soczysty. Gdy wszystko jest gotowe przekładamy łososia na  talerz, na którym jest ułożona garść makaronu typu spaghetti, układamy również pieczarki.
Danie smaczne, sycące, do tego niezbyt kaloryczne, gdyż nie stosowaliśmy tłuszczu.
Łosoś pikantny w curry

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Jedna myśl nt. „Łosoś pikantny w curry z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.