Lubicie sałatki w, których owoce spotykają się na talerzu z warzywami? A do tego wędlina, ser pleśniowy? Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale ja bardzo lubię!
Prosta sałatka śniadaniowa z dodatkiem świeżych fig.
Świeże figi świetnie komponują się i smakują z wędzoną szynką i serem pleśniowym lazur. Do tego na talerzu pojawiły się mini pomidorki koktajlowe. Sałatka została skropiona dressingiem z syropu cukrowego, octu jabłkowego, oliwy aromatyzowanej czosnkiem i bazylią.
W zeszłym roku o tej samej porze roku również pojawiły się figi w sklepach, wykonałam wtedy też kilka sałatek z ich dodatkiem. Wtedy też po raz pierwszy jadłam świeże figi, do zeszłego roku znałam tylko bardzo słodki smak suszonych fig, które są słodkie jak ulepek. Świeże figi są soczyste i nie tak bardzo słodkie jak suszone.
Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka)
Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym
Sałatka z figami i serem pleśniowym, składniki na 1 porcję:
• 1 figa • kawałki sera pleśniowego• garść świeżych listków szpinaku
- szynka westfalska
- mini pomidorki koktajlowe
Dressing: • 1 łyżeczka syropu cukrowego • 1 łyżeczka octu jabłkowego • 1 łyżeczka oliwy z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
Składniki dressingu mieszamy dokładnie w miseczce. Szpinak układamy na talerzu, na wierzchu układamy zwinięte plasterki wędzonej szynki westfalskiej, kawałki sera pleśniowego lazur, przeplatane ćwiartkami fig, oraz połówkami pomidorków koktajlowych. Sałatkę polewamy dressingiem i podajemy od razu, aby szpinak nie stracił swojej chrupkości. Do tej sałatki nie używamy soli.
Smacznego!
U mnie dzisiaj w odrobinę podobnym stylu było 🙂 Twoja wersja wygląda wspaniale. Pozdrawiam.