Ponieważ u mnie w sklepie pojawiły się świeże figi postanowiłam z ich dodatkiem wyczarować sałatkę. To taki trochę eksperyment, gdyż świeżych fig jeszcze nie jadłam. Miałam kilka składników, które wg mnie świetnie pasują do fig: szynka wędzona i ser pleśniowy . No i faktycznie wyszła pyszna sałatka z szynką, świeżymi figami i serem pleśniowym.
składniki:
- 2 dojrzałe świeże figi
- 1/2 sałaty lodowej
- 5 plasterków wędzonej szynki
- 1/2 opakowania sera pleśniowego turkusowego Lazur (50 g)
- SOS – 2 łyżeczki oleju kujawskiego 3 ziarna
- 1 łyżeczka soku malinowego
- 1 łyżeczka octu balsamicznego Kamis
- 1 łyżeczki musztardy Dijon
- 1 łyżeczka sosu sojowego
Składniki sosu umieszczamy w miseczce od sufletów i dokładnie łączymy aż powstanie jednolity sos. Sałatę kroimy w paski i wrzucamy do miski. Skrapiamy sosem. Ser turkusowy kroimy w słupki. Szynkę kroimy w paski i zwijamy. Układamy oba składniki na sałacie. Umyte i osączone figi kroimy w ósemki i dodajemy do sałatki. Składnik mają tak różne smaki, że doskonale się uzupełniają, szczególnie ostry, intensywny smak sera pleśniowego ze słodyczą fig.
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Nic więcej nie potrzeba do stuprocentowej satysfakcji smakowej. Uwielbiam figi i ser!