Gruszka zapiekana ( z szynką i serem)

To danie łączy smak słodko-kwaśnej gruszki z ostrym,  smakiem wędzonego sera z pieprzem, ale dodatek sera pleśniowego byłby również idealny.  Smak gruszki uzupełnia  szynka parmeńska i cytrynowy tymianek. Jest to idealna przekąska na przyjęcie, czy też danie na kolację.

SKŁADNIKI:

  • 1 twarda gruszka
  • 2 plastry szynki parmeńskiej
  • ocet winny Kamis
  • 2 plastry sera wędzonego z pieprzem
  • 2 łyżeczki pestek dyni
  • pieprz cytrynowy
  • tymianek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Gruszki umyć, obrać ze skórki, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę naciąć tak aby powstał wachlarzyk, skropić octem winnym, oprószyć pieprzem cytrynowym. Na dno każdego naczynia ułożyć plaster ser. Gruszki zawinąć w plasterek szynki parmeńskiej, a całość  oprószyć pieprzem cytrynowym i posypać pestkami dyni. Wstawić na 3-5 minut do nagrzanego piekarnika o temp. 200 stopni, po wyjęciu posypać listkami cytrynowego tymianku.

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Gruszka zapiekana ( z szynką i serem)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.