Zupa krem z cukinii z grzankami to pyszna, letnia, sezonowa zupa. Cukinię mamy na działce, więc co rusz przygotowuję z niej coś pysznego, np. cukinię faszerowaną mięsem mielonym, schab faszerowany cukinią, czy placki cukinii i szynki itp. przepisy. Zupa krem z cukinii na domowej bulionetce jest świetnym pomysłem na sycący, ale jednocześnie lekki obiad. Często dodaję do tej zupy ziemniaki aby była gęściejsza i bardziej sycąca, oraz zabielam zupę śmietaną, tym razem pominęłam te dodatki. Aby zupa miała aksamitną konsystencję, dokładnie ją miksuję w blenderze kielichowym. Przed podaniem posypuję zupę świeżymi i aromatycznymi ziołami, np. tymiankiem, natką pietruszki! Ale wystarczy też zwykły szczypiorek do dekoracji i domowej roboty grzanki z chleba. Smacznego!
Polecam też inne moje przepisy na zupy-kremy: Zupę kurkową z ziemniakami, zupę krem z kukurydzy, pyszną zupę ze świeżych pomidorów., krem z dyni z dodatkiem sera, zupę krem z rukoli, oraz zupę krem z zielonego groszku.
Składniki:
1 duża cukinia
1 łyżka oleju
cebula
czosnek (2 ząbki)
woda (1/2 l)
domowa bulionetka lub bulion warzywny (1 kostka)
sól i pieprz do smaku
szczypiorek do dekoracji
domowe grzanki
Przygotowanie: Rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Szklimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię razem ze skórą. Podsmażamy przez 5 minut uważając, żeby nic się nie przypaliło. Wlewamy wodę, dodajemy domową bulionetkę, jeśli mamy to możemy wykorzystać rosół lub wywar warzywny, albo ewentualnie dodać gotową kostkę bulionu warzywnego. Zagotowujemy zupę i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia na kilka minut. Zupę miksujemy w blenderze kielichowym lub ręcznym blenderem, gdy zupa jest za gęsta, w razie potrzeby dodajemy trochę wrzącej wody. Zmiksowaną zupę znów wlewamy do garnka, stawiamy na małym ogniu, możemy dodać śmietanę i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
Jeśli zupa ma mieć bardziej kremową konsystencję, to możemy zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach. Gorącą zupę krem podajemy z domowymi grzankami, obsypaną np. szczypiorkiem lub natką pietruszki. Smacznego!
U mnie nie lubią kremów, ale zupkę z cukinii taka tradycyjna to bym zjadła 😉 🙂
Pingback: Najlepsze przepisy z cukinii - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa przepyszna.Delikatna z grzankami smakuje wysmienicie