Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym to idealny letni obiad. Wszelakie nadziewane warzywa to dania pyszne i sycące, można je nadziewać dowolnymi farszami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi, można je nadziewać kaszą, ryżem z dodatkiem sezonowych warzyw, jako farsz możemy wykorzystać co nam wpadnie do głowy. Każdy może znaleźć  wśród takich pomysłów coś dla siebie: Papryka faszerowana, pieczarki faszerowane, pomidory faszerowane, ogórki faszerowane.
Do faszerowania cukinii polecam wszelakie mięsa, może to być wieprzowina, wołowina, mielone mięso z indyka, cielęcina, czy jagnięcina, bo mięso mielone z cukinią świetnie się komponuje. Ja wykorzystałam mięso mielone z łopatki wieprzowej. A farszu zrobiłam trochę więcej, gdyż będzie wykorzystany do przygotowania jutrzejszego obiadu jako dodatek do makaronu 🙂
Cukinia faszerowanaCukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pomidorami z dużą ilością ziół.

składniki:

500 g mielonej wieprzowiny (np. łopatki)
2 średnie cukinie
2 cebule
1 ząbek czosnku
Puszka krojonych pomidorów bez skórki lub 3 duże mięsiste pomidory
1 opakowanie sera mozzarella mini (150 g)
zioła prowansalskie ok. 1 łyżeczki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki do farszu
sól i pieprz do smaku
1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia
oliwa do skropienia blaszki
do posypania świeże zioła: oregano, tymianek, natka pietruszki

Przygotowanie: Jak zrobić zapiekane łódeczki z cukinii, faszerowane mięsem mielonym i pomidorami? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie! Cukinię myjemy i kroimy na pół wzdłuż. Środek wydrążamy łyżeczką, tak by powstały łódeczki. Ja wykorzystałam pomidory z puszki, ale gdy chcecie wykorzystać świeże pomidory to najpierw trzeba je naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ kroimy  w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w drobną w kostkę i szklimy na oleju. Dodajemy mielone mięso i podsmażamy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i  pomidory. Mieszamy, doprawiamy solą pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusimy, aż płyn od pomidorów się zredukuje, dodajemy natkę i mieszamy. Gotowym mięsem nadziewamy wydrążone cukinie, układamy na powierzchni połówki mini mozzarelli. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko natłuszczonej oliwą. Wstawiamy blaszkę z cukiniami do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. C i zapiekamy około 15-20 minut, aż ser się roztopi. Faszerowane cukinie podajemy na gorąco posypane posiekanymi świeżymi ziołami. Smacznego 🙂

co jest potrzebne do faszerowania cukiniimiąższ usuwamy farszcukinię zapiekamy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Cukinia faszerowana mięsem mielonym

  1. Pingback: Zupa krem z cukinii - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.