Papryka faszerowana kurkami i mięsem

Pyszna czerwona papryka faszerowana kurkami i mięsem to moja propozycja na wykorzystanie nadmiaru papryki.
Kurki można zastąpić innymi grzybami: prawdziwkami, czy podgrzybkami, papryka będzie równie smaczna jak z kurkami.
Gdy mam dużo papryki to ją przetwarzam jak się da, sporo pokrojonej w paski papryki mrożę w woreczkach strunowych, na leczo, czy gulasz w zimie będą jak znalazł. Przygotowuję też pastę paprykową, pikantny sos paprykowy, marynuję też kolorową paprykę z rozmarynem. Teraz przyszła kolej na faszerowanie i upieczenie papryki w piekarniku.
Papryka faszerowanaPapryka faszerowanaPapryka faszerowanaPapryka faszerowana kurkami i mięsem jest bardzo sycąca.

 

Składniki:

  • 6 szt czerwonych papryk
  • 200 g ryżu jaśminowego,
  • 250 g mięsa mielonego,
  • 250 g świeżych kurek,
  • 1 cebula
  • do smaku sól i pieprz,
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżki oleju

200 g ryżu jaśminowego gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Oczyszczone kurki płuczemy na durszlaku. Podsmażamy kurki na niewielkiej ilości oleju wraz z posiekaną cebulką, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ryż, pietruszkę i dokładnie mieszamy farsz. Z papryki ścinamy górną część i usuwamy gniazda nasienne, myjemy. Faszerujemy masą wszystkie papryki, układamy na blaszce wyłożone papierem do pieczenia. Wstawiamy blaszkę do piekarnika, podlewamy niewielką ilością wrzącej wody z łyżką masła, wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. ok. 140 stopni, pieczemy 45 minut bez czapek, a następnie nakładamy wierzchy papryk i pieczemy jeszcze 15 minut, potem wyłączamy piekarnik i włączamy sam termoobieg i papryki sobie dochodzą. 

Po przekrojeniu papryki widać doskonale smakowity farsz.z ryżu, kurek i mięsa.

Papryka faszerowanaPapryka faszerowanaPapryka faszerowanaPapryka faszerowana

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

2 myśli nt. „Papryka faszerowana kurkami i mięsem

  1. Pingback: Papryka faszerowana kaszą jaglaną, mięsem i pieczarkami - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.