Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym

Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym i natką pietruszki. Mięso mielone jest bardzo uniwersalne, można z niego zrobić wiele potraw. U nas w domu głównie przygotowujemy kotlety mielone, klopsiki, zrazy mielone faszerowane, pulpety. Ostatnio mięso mielone króluje w rozgrzewających jesiennych zupach. To smaczny składnik zupy, który powoduje, że zupa może zastąpić drugie danie. Na blogu jest przepis na pyszną zupę meksykańską z mięsem mielonym, a dzisiaj polecam Wam przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym. Wystarczy mięso mielone usmażyć z pieczarkami i wrzucić do rosołu, dodać jeszcze kilka składników i danie jednogarnkowe gotowe. W takim wydaniu mięso mielone jest bardzo smacznym dodatkiem, a zupa staje się bardzo sycąca i rozgrzewająca, idealna na chłodne i deszczowe dni.

Wybierzcie nasz sprawdzony, prosty i szybki przepis na smaczną zupę pieczarkową z mięsem mielonym 🙂 Talerz takiej zupy zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów.

Przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym.
Składniki:

1 l rosołu lub bulionu warzywnego
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
250 g pieczarek
1 cebula
1 ugotowana marchewka z rosołu
śmietana 18% (100 g)
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i mielony czarny pieprz do smaku

Jak przygotować jesienną zupę pieczarkową z mięsem mielonym? Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym:

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę. Ugotowaną marchewkę kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso mielone, aż przestanie być surowe. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Mięso przekładamy do miseczki, zostawiamy tłuszcz. Na tej samej patelni smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż płyn z pieczarek całkowicie odparuje. Często mieszamy.

Rosół lub bulion podgrzewamy, dodajemy usmażone mięso mielone, cebulę, pieczarki, oraz marchewkę . Doprawiamy zupę solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut.

Odlewamy do miseczki trochę zupy i mieszamy ze śmietaną, hartując ją aby się nie zważyła. Dodajemy śmietanę do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem zupę pieczarkową posypujemy posiekaną natką pietruszki.  Podajemy ze świeżym pieczywem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *