Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu

Czy u Was często zostaje mięso z gotowanego kurczaka z rosołu? U nas tak, obieram je z kości i mrożę, potem mogę je wykorzystać np. na farsz do pierogów, czy krokietów.

Ale dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pulpety z gotowanego kurczaka i gotowanych warzyw z rosołu. Pulpeciki są delikatne, można je jeść podczas diety, doskonale nadadzą się dla dzieci, kiedy chcemy im w menu przemycić trochę gotowanych warzyw i mięska drobiowego.

Polecam też klopsiki z ryżem i klopsiki z ryżem i natką,

Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu:
Pulpety z kurczakaPulpety z kurczaka

Składniki :
ugotowane mięso z 2 udek kurczaka
2 ugotowane marchewki
1 mała ugotowana pietruszka
kawałek ugotowanego selera
kasza manna
sól do smaku

Przygotowanie: Miksujemy w szatkownicy (melakserze) ugotowane mięso drobiowe i warzywa z rosołu. Mieszamy, doprawiamy solą i ewentualnie pieprzem (dla dzieci pieprz pomijamy). Dosypujemy kaszkę mannę (na każdą kopiastą łyżkę masy mięsno-warzywnej dajemy 1 płaską łyżeczkę kaszki manny). Formujemy okrągłe pulpety. Gotujemy je na małym ogniu 2-3 minuty np. w rosole, czy wywarze, ale gotujemy ostrożnie aby pulpety się nie rozpadły. Pulpety wyjmujemy łyżką cedzakową.

Pulpety podajemy do rosołu, do innej zupy lub podajemy z sosem śmietanowym z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Można też podawać same pulpety na gorąco  lub zimno. Smacznego!
pulpety z gotowanego kurczakaPulpetyPulpety z kurczaka i warzywPulpety

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Pulpety z kurczaka i warzyw z rosołu

  1. Pingback: Klopsiki w sosie koperkowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  2. Pingback: Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

  3. Pingback: Sałatka z warzyw z rosołu - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.