Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym

Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym i natką pietruszki. Mięso mielone jest bardzo uniwersalne, można z niego zrobić wiele potraw. U nas w domu głównie przygotowujemy kotlety mielone, klopsiki, zrazy mielone faszerowane, pulpety. Ostatnio mięso mielone króluje w rozgrzewających jesiennych zupach. To smaczny składnik zupy, który powoduje, że zupa może zastąpić drugie danie. Na blogu jest przepis na pyszną zupę meksykańską z mięsem mielonym, a dzisiaj polecam Wam przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym. Wystarczy mięso mielone usmażyć z pieczarkami i wrzucić do rosołu, dodać jeszcze kilka składników i danie jednogarnkowe gotowe. W takim wydaniu mięso mielone jest bardzo smacznym dodatkiem, a zupa staje się bardzo sycąca i rozgrzewająca, idealna na chłodne i deszczowe dni.

Wybierzcie nasz sprawdzony, prosty i szybki przepis na smaczną zupę pieczarkową z mięsem mielonym 🙂 Talerz takiej zupy zaspokoi apetyt nawet największych głodomorów.

Przepis na zupę pieczarkową z mięsem mielonym.
Składniki:

1 l rosołu lub bulionu warzywnego
300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
250 g pieczarek
1 cebula
1 ugotowana marchewka z rosołu
śmietana 18% (100 g)
1 łyżka oleju
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
szczypta gałki muszkatołowej
sól i mielony czarny pieprz do smaku

Jak przygotować jesienną zupę pieczarkową z mięsem mielonym? Zupa pieczarkowa z mięsem mielonym:

Pieczarki myjemy, osuszamy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kosteczkę. Ugotowaną marchewkę kroimy wzdłuż, a następnie na plasterki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso mielone, aż przestanie być surowe. Doprawiamy mięso solą i pieprzem. Mięso przekładamy do miseczki, zostawiamy tłuszcz. Na tej samej patelni smażymy cebulę aż się zeszkli. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy, aż płyn z pieczarek całkowicie odparuje. Często mieszamy.

Rosół lub bulion podgrzewamy, dodajemy usmażone mięso mielone, cebulę, pieczarki, oraz marchewkę . Doprawiamy zupę solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut.

Odlewamy do miseczki trochę zupy i mieszamy ze śmietaną, hartując ją aby się nie zważyła. Dodajemy śmietanę do zupy, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem zupę pieczarkową posypujemy posiekaną natką pietruszki.  Podajemy ze świeżym pieczywem.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.