Babka cytrynowa wielkanocna

Smaczna, wilgotna i puszysta babka cytrynowa wielkanocna.

Za tydzień Wielkanoc więc najwyższa  pora na wybranie przepisu na Menu na Wielkanoc. Na Wielkanoc oprócz całej masy faszerowanych  jajekpasztetów, nie może zabraknąć ciast. Obowiązkowymi wypiekami w wielu polskich domach są mazurkiserniki i babki wielkanocne. z całej gamy babeczek, bab i babek wielkanocnych.
babka na wielkanocbabka cytynowa na wielkanoc

Dzisiejsza propozycja to pachnąca cytrynami babka, która  jest ciastem idealnie pasującym na Wielkanoc i nie tylko, wielokrotnie piekłam ją jako zwykłe ciasto do kawy. Taka babka cytrynową może być pieczona przez cały rok, a nie tylko od święta. Jest szybka, tania i bardzo prosta do przygotowania.

Obok mazurka i sernika, ta babka z dodatkiem soku i skórki z cytryny często pojawia się u mnie na wielkanocnym stole zamiennie z innymi babkami.
Składniki na tortownicę z kominkiem:
2 szklanki* mąki pszennej
1 szklanka* cukru
2/3 szklanki* mleka
1/2 szklanki* oleju + odrobina do posmarowania formy
4 średnie jajka
1 cytryna, sok z cytryny i otarta skórka z całej cytryny
1 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia

* Szklanka o pojemności 250 ml.

Babkę upiekłam w okrgłej tortownicy  z kominem o średnicy 25 cm. Do przygotowania formy do pieczenia potrzebujesz odrobiny oleju lub masła oraz 2 łyżek bułki tartej.

Mleko i jajka powinny mieć temperaturę pokojową.

Do ozdobienia babki cytrynowej wielkanocnej użyłam lukru z sokiem cytryny i posypki z ozdobami wielkanocnymi.

Jak zrobić babkę cytrynową:

Z  umytej i wyszorowanej cytryny zścieramy skórkę.  Wyciskamy też  sok , połowę wykorzystamy do babki, a drugą do lukru. W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki. A w drugiej mokre, te mieszamy trzepaczką i wlewamy do miski z suchymi składnikami, mieszamy do połączenia składników. Tortownicę smarujemy odrobiną oleju, ja robię to za pomocą ręcznika papierowego i obsypujemy drobną bułką tartą. Nadmiar bułki usuwamy. Ciasto na babkę cytrynową przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię.

Formę z Babką cytrynową umieszczamy na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C z  grzaniem góra/dół. Babkę pieczemy około 40-45 minut. Już pod 40 minutach można sprawdzić  patyczkiem do szaszłyków  czy ciasto się upiekło.

Jeśli patyczek jest suchy, to można wyłączyć piekarnik i wyjąć tortownicę. Formę stawiam na blacie lub kratce. Po kwadransie można wyjąć ciasto z formy i postawić na kratce do całkowitego ostudzenia.

Jak ozdobić babkę cytrynową wielkanocną:

Przestudzoną babkę możemy posypać cukrem pudrem lub polukrować. Babke lukrowaną możemy ozdobić cukrowymi posypkami , cukrowymi jajkami lub innymi ozdobami o tematyce wielkanocnej. Trzeba lukrować dosyć szybko, gdyź po zaschnięciu lukru cukrowe ozdoby nie przykleją się do lukru i będą odpadać.

Jak zrobić lukier cytrynowy najszybszym sposobem?  Najszybciej i najłatwiej lukier przygotowuje się wsypując do szklanki ok.1/2 szkl. cukru pudru +  sok z połowy cytyny+1-2 łyżki gorącej wody, jesli lukier jest zbyt płynny dosypujemy cuker puder i mieszamy + jeśli chcemy mieć kolorowy lukier to dodajemy barwniki spożywcze. Gdy skończy się jedna porcja lukru, przygotowujemy kolejną.

Jak zrobić zwykły lukier opisałam w tym wpisie na świąteczne pierniczki

Jak zrobić lukier królewski TUTAJ

Bardzo gorąco polecam Wam  przepisy na inne babki , które piekę na Wielkanoc. Smacznego.
babka wielkanocnababka cytynowa wielanocna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *