Serowe kruche ciasteczka
Kruche kwiatki migdałowe nadziewane (kruche ciasteczka migdałowe)
250 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
250 g miękkiej margaryny lub masła
1 jajko
1 łyżka cukru do podsypania
borówki z imbirem i porto
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka
siekane migdały do dekoracji
Wszystkie składniki ciasta zagniatamy hakiem robota, następnie zagniatamy ciasto rękami na macie silikonowej delikatnie podsypanej mąką i cukrem. Ciasto ma być zwarte i miękkie. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Za pomocą foremki do ciastek w kształcie kwiatka wykrawamy ciasteczka. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim układamy ciastka. Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez ok 12-15 minut. Ciasteczka po upieczeniu studzimy na kratce.
Ciastka układamy w pary, jedną stronę ciastka smarujemy borówkami z imbirem lub porto (lub inna konfiturą). Lekko dociskamy drugą połową.
Wierzch ciasteczek smarujemy polewą czekoladową przygotowaną z rozpuszczonej w mleku gorzkiej czekolady, posypujemy czekoladową powierzchnię ciasteczka siekanymi migdałami.
Smacznego!
Również uwielbiam robić kruche ciasteczka 🙂 Do kawy, do herbaty, do mleka,szuflada z foremkami do wykrawania już mi się nie domyka 😉
Pozdrawiam.
takie ciasteczka mają jedną wadę – kuszą jak cholera i człowiek nie wie kiedy się kończą 🙂 Ale to ich jedyna wada 😀