Na 11 listopada przygotowałam w tym roku Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami jako szybką odpowiedź na Wielkopolskie rogale marcińskie.
Rogalików przygotowałam z połowy porcji, resztę ciasta i farszu wstawiłam do lodówki, gdzie przestały całą noc. Przyszedł na obiad mój tata, więc na deser do herbaty przygotowałam mix ciasteczek. Serowe kruche ciasteczka zrobiłam w iście ekspresowym tempie. Moja rola sprowadziła się do rozwałkowania ciasta. Jedną część posmarowałam białym makiem z bakaliami, zwinęłam, pokroiłam w 1 cm kawałki i ułożyłam ciasteczka makowe na blaszce. Z drugiej rozwałkowanej części ciasta wykrawałam serduszka foremką w kształcie serca. Je również ułożyłam na blaszce. Przypomnę, że ciasto kruche przygotowałam z dodatkiem twarogu waniliowego. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru.
W zeszłym roku jak mi został biały mak to upiekłam również kruche ciasteczka z makiem. Polecam też kruche ciasteczka z orzechami.
Te serowe ciasteczka są urocze, słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko.
Do ciasta dodajemy trochę cukru, posmarowałam serduszka lukrem i posypałam kryształkami różowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane, miękkie w środku, są idealne.
Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 szkl. sera twarogowego waniliowego
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli
lukier
1/2 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki zimnej wody
różowy cukier kryształ
Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury. Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca lub innego
Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem . Ciasteczka wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorące lukrujemy i posypujemy kryształkami cukru.
Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim ciasteczka na powierzchni, możemy lukier posypać kryształkami cukru, tartymi orzechami lub migdałami.
Smacznego.
![Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...](http://www.linkwithin.com/pixel.png)
Jejku, jak ja uwielbiam takie ciasteczka! Zjadłabym pół talerza na raz, nie umiem się przy takich opanować. 😀
Ja bym też się nie opanowała 🙂
co to jest ser twarogowy waniliowy czy chodzi o ser typu homogenizowany czy może być ser w wiaderku?
Z wiaderka.
ser twarogowy czyli? ser typu danio czy sernikowy z wiaderka a może twaróg?