Serowe kruche ciasteczka

Na 11 listopada przygotowałam w tym roku  Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami jako szybką odpowiedź na Wielkopolskie  rogale marcińskie.
Rogalików przygotowałam z połowy porcji, resztę ciasta i farszu wstawiłam do lodówki, gdzie przestały całą noc. Przyszedł na obiad mój tata, więc na deser do herbaty przygotowałam mix ciasteczek. Serowe kruche ciasteczka zrobiłam w iście ekspresowym tempie. Moja rola sprowadziła się do rozwałkowania ciasta. Jedną część posmarowałam białym makiem z bakaliami, zwinęłam, pokroiłam w 1 cm kawałki i ułożyłam ciasteczka makowe na blaszce. Z drugiej  rozwałkowanej części ciasta wykrawałam serduszka foremką w kształcie serca. Je również ułożyłam na blaszce. Przypomnę, że ciasto kruche przygotowałam z dodatkiem twarogu waniliowego. Ciasto kruche jest prawie takie samo jak w tym przepisie  margarynę zastąpiłam masłem i dodałam 3 łyżki cukru pudru.
W zeszłym roku jak mi został biały mak to upiekłam również kruche ciasteczka z makiem. Polecam też kruche ciasteczka z orzechami.

Te serowe ciasteczka są urocze, słodkie, mają jeszcze tę zaletę, że przygotowuje je się bardzo szybko.

Do ciasta  dodajemy trochę cukru, posmarowałam serduszka lukrem i posypałam kryształkami różowego cukru. Serowe kruche ciasteczka są maślane,  miękkie w środku, są idealne.

Serowe kruche ciasteczka

Ciasto kruche:
3 szklanki mąki pszennej
1 szkl. sera twarogowego waniliowego
200 g masła
3 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Farsz:
350 g suchego białego maku, albo 600 g zmielonego białego maku
5 łyżek syropu cukrowego
150 g orzechów włoskich
100 g  płatków migdałowych
75 g suszonych fig
75 g suszonych daktyli bez pestek
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

lukier

1/2 szkl. cukru pudru
2-3 łyżki  zimnej wody

różowy cukier kryształ

Masło kroimy w kostkę. Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli,wsypujemy cukier puder, dodajemy pokrojone w kostkę masło i ser twarogowy, wyrabiamy hakiem robota. Można zagnieść ciasto ręcznie, ale wtedy wymaga chłodzenia w lodówce. Wiadomo, że ciasto kruche nie lubi podwyższonej temperatury.  Ciasto dzielimy na kilka 4 części , każdy kawałek rozwałkowujemy w kształcie prostokąta, wykładamy farsz zostawiając zwijamy w rulon i kroimy w plastry lub wykrawamy ciasteczka np. foremka o kształcie serca lub innego
Układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temp. 180 stopni z termoobiegiem . Ciasteczka wyciągamy z piekarnika, jeszcze gorące lukrujemy i posypujemy kryształkami cukru.

Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i  wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć smarujemy nim ciasteczka  na powierzchni, możemy lukier posypać kryształkami cukru, tartymi orzechami lub migdałami.

Smacznego.

SAciasteczka ukłądamy na blaszceciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarnikuciasteczka jeszcze gorące lukrujemyskpresowe kruche ciasteczka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

5 myśli nt. „Serowe kruche ciasteczka

Skomentuj Anonim Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *