Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami

Polecam bardzo delikatne, kruche i rozpływające się w ustach ciasteczka. Jest to mój autorski przepis na najlepsze kruche maślane ciasteczka.  Te ciasteczka świetnie pasują do popołudniowej kawy. Ciasteczka kruche pachną jabłkami i cynamonem, gdyż do masy wykorzystałam mieszankę herbaty Magic Apple – mieszanka herbat owocowych o smaku jabłka i cynamonu. Ciasteczka mają kształt kwiatka z oczkiem zrobionym z borówek.
Zaznaczam, że wykorzystujemy suchą herbatę z torebki, a nie zaparzaną.
Polecam też przepis na:  Ciasteczka kruche z orzechami
Najlepsze Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami.
Kruche ciasteczka herbaciane

Kruche ciasteczka herbaciane

Kruche ciasteczka herbaciane

Składniki:
1 szklanka* mąki tortowej
1/2 szklanki* mąki ziemniaczanej
1 jajko
1/2 szklanki* cukru pudru
1 łyżka domowego cukru waniliowego
150 g miękkiego masła
1/2 łyżeczki sody
konfitura z borówek
1 torebka herbaty Magic Apple

* szklanka ma pojemność 250 ml

Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika.  Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z ciasta wykrawamy kwiatki, w każdym kwiatku robimy na środku wgłębienie, do którego wkładamy konfiturę z borówek. Układamy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy ciasteczka w temperaturze 180 C około 15 minut.

Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami podajemy do kawy lub herbaty.

Kruche ciasteczka herbacianeKruche ciasteczka herbacianeKruche ciasteczka herbaciane z borówkami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami

  1. Pingback: Ciasteczkowy mix - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.