Kurki w sosie słodko-kwaśnym do słoików?Czemu nie! Sos słodko kwaśny Piotrek przygotowuje do ryb, ale postanowił przygotować z nim kurki przywiezione z lasu. Kurki najczęściej marynujemy w delikatnej zalewie octowej lub przygotowujemy do słoików kurki w solance na zimę. Ale te kurki w sosie słodko kwaśnym zrobiły furorę na przyjęciu gdzie była podawana wódka, kurki okazały się idealną „zagrychą”, znaczy się przekąską 😉
Jak przygotować Kurki w sosie słodko-kwaśnym do słoików na zimę?
Składniki:
- 4 szt. cebule,
- 6 szt ziela angielskiego,
- 3 szt. liście laurowe,
- 4 łyżki cukru,
- 1/2 szt. cytryny,
- 200 g przecieru pomidorowego lub koncentrat pomidorowy
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Na oleju szklimy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy, wlewamy szklankę wody, zagotowujemy, wsypujemy 4 łyżki cukru, oraz sól i pieprz do smaku, dodajemy koncentrat lub przecier pomidorowy, zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy sok z 1/2 cytryny, mieszamy sos musi lekko zgęstnieć.
Obgotowane kurki, które gotowały się w osolonej wodzie około 5 minut przekładamy do słoików i zalewamy gorącym sosem słodko-kwaśnym.
Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut w garnku wyłożonym ściereczką, zalane wodą do 3/4 wysokości słoików. Wyciągamy, odwracamy do góry dnem. Tak przygotowane kurki są doskonałe po 2-3 dniach, ale my zostawiamy tak przygotowane kurki na zimę.
Taki słoiczek to prawdziwy rarytas:)
Miodzio