Młoda kapusta kiszona. Kiszona kapusta jest pyszna, krucha, delikatna w smaku, najlepsza z moich kiszonek!
Polecam inne nasze przepisy na kiszone warzywa: kiszona marchew, kiszone rzodkiewki, buraki. ogórki małosolne w plastrach.
Często kupuję młodą kapustę kiszoną, tym razem postanowiłam zrobić sama kapustę kiszoną.
Kiszenie młodej kapusty to bardzo prosta rzecz. Wystarczy kapusta, marchew i sól, oraz 1,5 litrowy szklany pojemnik, albo duży słoik i 3-4 dni oczekiwania na młodą kapustę kiszoną.
Kiszenie młodej kapusty.
Składniki na pojemnik 1,5 litrowy:
ok. 1 kg młoda kapusta
3 młode marchewki- 300 g.
1 łyżka soli morskiej (ok. 25 g) na 1 kg kapusty
Jak przygotować młodą kapustę kiszoną ? Kapustę drobno szatkujemy, przekładamy do dużej miski. Umytą, obraną marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do kapusty, posypujemy całość solą, mieszamy ręką i odstawiamy na godzinę (w tym czasie kapusta zmięknie i puści sok), po tym czasie całość dokładnie ubijamy drewnianym tłuczkiem, aż kapusta puści więcej soku.
Układamy kapustę ciasno w wyparzonym szklanym pojemnikua, zalewamy powstałym sokiem i obciążamy np. miseczką, małym talerzykiem na którym ustawiamy słoik z wodą, kapusta musi być przykryta sokiem, gdyż inaczej spleśnieje podczas kiszenia. Jeżeli soku jest za mało możemy uzupełnić go dolewając trochę zimnej, przegotowanej wody lub jsokiem z ogórków małosolnych. Pojemnik z kapustą odstawiamy w ciepłe miejsce.
Po 12 godzinach odgazowujemy kapustę, czyli wyparzonym trzonkiem drewnianej łyżki nakłuwamy kapustę do samego dna, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, ponownie kapustę ugniatamy. Czynność powtarzamy co 12 godzin.
Po 3-4 dniach kiszenia kapusta jest gotowa, wtedy możemy ją wykorzystać, albo przełożyć do słoika, zakręcić pokrywką i odstawić w chłodne miejsce np. do lodówki, albo wynieść piwnicy.
Z młodej kiszonej kapusty można zrobić np. surówkę do ryby lub mięsa, albo pyszny kapuśniak z młodej kiszonej kapusty. Smacznego!
Pingback: Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Surówka obiadowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Surówka do ryby smażonej - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Kapusta kiszona zasmażana - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię