Kiszone rzodkiewki

Kiszone rzodkiewki a właściwie małosolne rzodkiewki to warzywa, które kiszę odkąd pamiętam, kisiła je moja mama, kiszę i ja. Gdy zaczyna się robić ciepło to często z Piotrem przygotowujemy kiszonki warzywne. Można kisić różne warzywa, nie tylko kapustę, czy ogórki, można kisić buraki, cukinię, kalafior, marchewkę! Kiszenie to najzdrowszy i najprostrzy sposób konerwowania warzyw. Kiszone rzodkiewki i ogórki po lekkim zakwaszeniu można jeść po 3-4 dniach kiszenia, wypróbuj mój sprawdzony przepis na kiszone rzodkiewki. Ostatnio kupiliśmy rzodkiewkę po 50 groszy za pęczek, część została zużyta na koktajl, część znalazła się w twarożku, a pozostały nadmiar rzodkiewek został wpakowany do słoików. Kiszone rzodkiewki są pyszne i bardzo zdrowe jak wszelkie kiszone warzywa.  Do kiszenia rzodkiewek wolę wykorzystywać podstawowe dodatki, czyli koper z baldachem, chrzan i czosnek, tak samo kisimy ogórki. Do kiszenia rzodkiewki można dodać trochę gorczycy, ziela angielskiego i liści laurowych, jak kto woli.

Składniki na 5 słoików kiszonych rzodkiewek:

5 pęczków- rzodkiewka
korzeń chrzanu, koper z baldachami i mała główka czosnku,
1 i 1/2 łyżki soli,
1 i 1/2 litra wody,

Jak przygotować kiszone rzodkiewki / małosolne rzodkiewki. Wyparzamy słoiki. Odcinamy liście rzodkiewek. Myjemy rzodkiewki. Na dnie słoików układamy małe baldachy kopru, następnie układamy ciasno rzodkiewki, przetykając je pokrojonymi ząbkami czosnku i wiórkami chrzanu, na wierzchu układamy ponownie koper. W 1 i 1/2 litra gorącej wody rozpuszczamy 1 i 1/2 łyżki soli, studzimy, zalewamy rzodkiewki w słoikach . Zamykamy słoiki i czekamy.

Małosolne rzodkiewki można już jeść po ok. 3–4 dniach. Te ze zdjęcia mają 4 dni, rzodkiewki podczas kiszenia tracą swój kolor, który przechodzi do zalewy, a same robią się blado różowe. Jeśli zostawicie je dłużej w słoikach to po ok. 10 dniach kiszone rzodkiewki są gotowe i można je wynieść do piwnicy lub schować w spiżarni. Zimą kiszone rzodkiewki na kanapkach  są idealne!
Oczywiście jak kisimy rzodkiewki to robimy jednocześnie ogórki małosolne!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.