Sezon ogórkowy w naszym domu już się zaczął. Przygotowałam już w litrowych słoikach ogórki kiszone na zimę, które wykorzystuję jako dodatek obiadowy, bądź do sałatek oraz ogórki konserwowe. Ponieważ w moim domu #zupa #ogórkowa to jedna z ulubionych zup, ułatwiam sobie przy niej pracę kisząc ogórki na zupę już starte. Dzisiaj nadszedł ten dzień, kiedy naszła mnie ochota do pracy, czyli do ręcznego ścierania ogórków. A Wy lubicie zupę ogórkową? Jeśli macie ochotę na zupę z tegorocznych ogórków, to po kilku dniach od zrobienia możecie już taką zupę zaserwować.
Przepisy na zupy ogórkowe:
zupakrem z ogórków małosolnych
ogórkowa ze świeżych ogórków
Zupa ogórkowa zabielana z papryką
Zupa ogórkowa zabielana jogurtem
Zupa ogórkowa na szybko
Ogórkowa na skrzydełkach
Dzisiaj zapraszam po przepis na ogórki tarte kiszone, czyli ogórki na zupę ogórkową.
Składniki (na 8 słoiczków 500ml):
2,5 kg dużych ogórków
koper wraz z baldachami
2,5 łyżki soli
2 główki czosnku
korzeń chrzanu
Przygotowanie:
Słoiki i nakrętki wyparzamy i osuszamy. Ogórki myjemy, ścieramy bezpośrednio do dużej miski wraz ze skórką na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Można wykorzystać większe ogórki, ale wtedy radzę usunąć pestki. Solimy je, mieszamy, odstawiamy na ok. 1 godzinę. Do każdego słoika wkładamy umyty baldach kopru, ząbek czosnku bez łupinki przekrojony na 2 części i kawałek chrzanu. Nakładamy do słoików ogórki razem z sokiem do 3/4 wysokości słoików, aby wytworzona solanka miała gdzie „pracować”. Na koniec do każdego słoiczka wkładamy kolejny ząbek czosnku. Zakręcamy słoiki i odstawiamy na kilka dni do ukiszenia. Ogórki zmieniają wtedy kolor na żółto-zielony Ja wyłożyłam plastykową skrzynkę folią aluminiową, gdyż podczas kiszenia może wyciekać solanka. Kiedy przestanie już ona wyciekać, wycieramy słoiki, dokręcamy mocno nakrętki i wynosimy słoiki w ciemne, chłodne miejsce, np. do spiżarni (jeśli ją ktoś ma), czy ustawiamy na regale w piwnicy. Można je też za pasteryzować gotując ok. 10 minut. Nie jest to jednak zabieg konieczny, ja słoikó1) z tartymi kiszonymi ogórkami nie pasteryzuję.
A czy można wykorzystać ogórki szklarniowe? czy tylko gruntowe. Pytam bo mam dużo ogórków z własnej działki ze szklarni i nie wiem co mam z nimi zrobić?
Sylwia, ale te krótkie, nie polecam długich, wężowych.
ok dzięki
U mnie w domu rodzinnym mama też zebrała z przydomowego ogrodu 25 kg ogórków gruntowych. A teraz zaczęło się wielkie kiszenie i ich konserwowanie! Też moją ulubioną zupą jest ogórkowa, lecz nie przemyślałyśmy tego, żeby ułatwić sobie pracę i zakisić już starte ogórki. Super pomysł. Pozdrawiam! 🙂
Świetny pomysł, może jeszcze w tym roku takie zrobię 🙂
Pingback: Ogórkowa zupa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię