Mleko kokosowe z orzecha kokosowego. Próbowaliście zrobić kiedyś mleko kokosowe z orzecha kokosowego? Jeśli nie, to poniższy przepis pokaże Wam jak to zrobić domowe mleko kokosowe jest bardzo proste do przygotowania i jest znacznie tańsze od sklepowego, bo ponad litr kokosowego mleka kosztuje ok. 3,50-4 zł w zależności od ceny orzecha kokosowego. Polecam to domowe mleko roślinne, szczególnie tym co nie piją produktów odzwierzęcych, gdyż są wegetarianami lub są uczuleni na mleko krowie.
Mleko kokosowe przygotowane domowym sposobem jest ciut rzadsze niż to kupne z puszki, ale konsystencję ma jak mleko krowie. Takie mleko kokosowe najczęściej wykorzystuję do koktajli: shake kokosowy, ale można nim zastąpić śmietankę do kawy, zabielić zupę lub zastosować do deserów: np. kokosowa panna cotta.
Z jednego kokosa otrzymałam prawie 1 litr mleka kokosowego. Mleko kokosowe można też zrobić z wiórek kokosowych, ale wtedy polecam 200 g wiórek zalać bardzo gorącą wodą (ok. 1,5 litra), odcedzić i odcisnąć. Polecam też przygotować samodzielnie mleko owsiane.
Składniki na domowe mleko kokosowe surowe i wiórki kokosowe:
1 kokos
1 litr przegotowanej, zimnej wody
½ łyżeczki soli
Dodatkowo: blender kielichowy, sitko i gaza
Jak przygotować domowe mleko kokosowe z orzecha kokosu?
Po odlaniu wody kokosowej, orzech kokosu obstukujemy p. młotkiem, następnie jednym uderzeniem rozłupujemy kokos i wyciągamy miąższ, obieramy go z brązowej skórki, kroimy nożem na mniejsze kawałki. Kawałki miąższu wrzucamy do kielicha blendera, wlewamy zimną wodę, dodajemy sól i miksujemy kilka minut.
Sitko wykładamy gazą i układamy na misce, mleko i wiórki kokosowe przelewamy na sitko i pozostawiamy na chwilę, aby całość odciekła. Następnie wyciskamy porządnie gazę ze zmiksowanymi wiórkami kokosowymi. Domowe mleko kokosowe można przechowywać w lodówce do 3 dni. Gdy stoi w lodówce, rozdziela się na dwie warstwy, które przed użyciem należy dokładnie połączyć, mieszając łyżką.
Z mleka kokosowego zrobiłam Koktajl bananowo-kakaowy na mleku kokosowym.
Mniam! To, co robione w domu zawsze będzie najzdrowsze i pewne 🙂
Pingback: Koktajl kakaowo-bananowy z figami na mleku kokosowym - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pingback: Zupa szparagowa ekspresowa - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
handwritten books were made,
55 thousand Greek, 30 thousand Armenian