Panna Cotta kokosowa

Lubicie włoski deser Panna Cotta? My bardzo. Została mi prawie cała puszka mleczka kokosowego, postanowiłam ją wykorzystać do przygotowania tego pysznego  deseru: Panna Cotta. Uwielbiam wszelkie słodkości z dodatkiem wiórek kokosowych, byłam ciekawa jak sprawdzi się mleczko kokosowe w tym deserze:)

Aksamitny i delikatny deser, żeby nie był mdławy doprawiłam sokiem z cytryny, do środka dodałam też ziarna granatu, polałam  sokiem z malin.
I co wyszło? Wspaniały smak, aksamitna  konsystencja.

Bardzo Wam polecam ten deser! Panna Cotta kokosowa będzie doskonała na Sylwestra.

  • 400ml mleczka kokosowego
  • 100ml śmietanki 30%
  • 1 opakowanie żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • domowy sok z malin
  • 1 owoc granatu

Mleczko kokosowe wraz ze śmietanką 30% wlewamy do rondelka, dodajemy też cukier i sok z cytryny. Całość podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę miksujemy (ja stosuję trzepaczkę Triblade) z 50 ml zimnej wody i 100 ml wrzątku, aż się rozpuści. Rozpuszczoną żelatynę wlewamy do masy mlecznej, wsypujemy ziarna granatu i mieszamy. Rozlewamy do 3 szklanych miseczek (ja mam od sufletów), studzimy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Przed wyjęciem z foremek wstawiamy  na 10 sekund do wrzątku, po czym przekładamy deser na talerzyki. Posypujemy ziarnami granatu, polewamy sok z malin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.