Zupa kurkowa po tajsku

Polecam kolejny przepis na zupę kurkową. Tym razem jest to zupa kurkowa po tajsku, z kurczakiem, trawą cytrynową, świeżą kolendrą i dodatkiem cukinii. Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to tak przygotowana zupa kurkowa będzie wam smakować.

Na blogu jest kilka przepisów:

zupa kurkowa z koperkiem

zupa krem z ryżem

Zupa kurkowa po tajsku:

zupa kurkowa po tajsku

– 1 litr bulionu drobiowego

– 1 pierś z kurczaka

– świeża kolendra

– 1/2 cukinii

– szczypta cury

– 1/2 ostra papryczka

– sok z 1/2 limonki

– trawa cytrynowa

– sos rybny

– mleczko kokosowe

– kurki

Do wcześniej przygotowanego rosołu, dodajemy pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, rozgniecioną trawę cytrynową i gotujemy aż mięso zmięknie. Doprawiamy zupę solą, cury i pieprzem, wlewamy kilka łyżek sosu rybnego, dodajemy umyte kurki, pokrojoną drobno papryczkę chili . Gotujemy razem kilka minut mieszając od czasu do czasu. Kiedy kurki zmiękną dodajemy puszkę mleka kokosowego i sok z limonki, oraz pokrojoną na ćwiartki cukinię. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy jeszcze chwilkę Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.

Zupa kurkowa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *