Bakłażan w panierce

Bakłażan w panierce jak schabowy. Smażone wachlarze z bakłażana nieziemsko chrupią i niesamowicie smakują. Smażonego schabowego w panierce z bułki tartej jadł prawie każdy z nas, a czy próbowaliście kiedykolwiek smażonego w ten sposób bakłażana w panierce? Dzisiaj podaję Wam przepis jak przygotować bakłażanowy wachlarz.

Lubicie bakłażany? Ja zakochałam się w tym warzywie po przeprowadzce do Niemiec. Często je grilluję na patelni, ale najczęściej przygotowuję bakłażany faszerowane lub robię pasty do chleba. Uwielbiam grillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana. A pasta z bakłażana i wszelkie pasty z ciecierzycy: hummus to moja nowa miłość.  Bakłażany zapiekane z kuskus daktylami warzywami i szynką. Polecam też Plastry bakłażana zapiekane z pomidorem i mozarellą.

Ten panierowany bakłażan deklasuje je od pierwszego kęsa. Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy, nie spodziewałam się, że zrobią aż taką furorę. Prosta panierka z jajek oraz bułki tartej okrywa plasterki bakłażana. Całość świetnie smakuje z przyprawą 7 smaków, które przywiozłam z Egiptu ( Przyprawa 7 Smaków z Egiptu jest mieszanką składającą się z cynamonu,papryki słodkiej i ostrej, goździków, kolendry, kardamonu i gałki muszkatołowej. Przyprawa ta nadaje niepowtarzalnego smaku potrawom nie tylko z kuchni arabskiej), ale zwykły suszony czosnek, papryka i kumin też dadzą radę. Można zaserwować je jako zamiennik kotleta schabowego do obiadu. Nie znam smaczniejszego przepisu na bakłażana.
Składniki na 2 porcje bakłażana w panierce:
1 szt. bakłażan
2 szt. jajka
sól
bułka tarta do panierowania
przyprawa 7 smaków
olej do smażenia
maka pszenna (opcjonalnie)

Sposób przygotowania smażonych wachlarzy z bakłażana: Kroimy bakłażana na pół. Następnie nacinamy każdy kawałek w plastry jak wachlarz, ale nie do końca. Solimy, zostawiamy aż puszczą sok, wycieramy ręcznikiem papierowym i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami. Następnie przygotowujemy panierkę jak do kotletów schabowych. Ja tym razem pominęłam mąkę i od razu obtoczyłam doprawionego  bakłażana w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju. Smażonego Bakłażana w panierce można podać z dipami, udekorować pomidorkami koktajlowymi i posiekaną natką pietruszki.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *