Bakłażany z pomidorami i serem

Bakłażany z pomidorami i serem zapiekane w piekarniku. Plastry bakłażana zapiekane z pomidorem i mozarellą.

Lubicie bakłażany? Psianka podłużna, oberżyna lub bakłażan, ma także inne nazwy: gruszka miłosna, jajko krzewiaste i bakman, to warzywo pochodzi z tropikalnej Afryki, Egiptu, Arabii i Indii.  Ja zakochałam się w tym warzywie po przeprowadzce do Niemiec, tutaj nazywa się aubergine. Często  grilluję bakłażana na patelni, ale najczęściej przygotowuję bakłażany faszerowane lub robię z nich pasty do chleba. Uwielbiam grillowanego bakłażana z serem greckim, oliwkami, miętą i sokiem z cytryny, czy też sałatkę z grillowanego bakłażana. A pasta z bakłażana i wszelkie pasty z ciecierzycy: hummus to moja kolejna miłość.
Bakłażany z pomidorami i serem Bakłażany z pomidorami i serem

Bakłażany z pomidorami i serem, to danie, które idealnie pasuje na obiad lub kolację. Robi się dosyć szybko, do tego świetnie smakuje! Połączenie soczystego pomidora, sera mozzarella i słonej szynki, podkreśla i uzupełnia smak neutralnego w smaku bakłażana. 🙂  Dzisiejszy przepis to kolejny pomysł na podanie bakłażana

Składniki na 2 porcje
2 średnie bakłażany
2 łyżki oliwy z oliwek
ketchup pikantny
zioła prowansalskie
3-4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej
1 opakowanie sera mozzarella
1 duży pomidor malinowy lub inny
miks sałaty z rukolą

Jak przygotować Bakłażany z pomidorami i serem. Pomidory, ser mozzarella kroimy w kostkę, a szynkę w małe paski, mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Bakłażany kroimy w ok. grube plastry, solimy je, gdy pojawią się na nich krople płynu to wycieramy je ręcznikiem papierowym.  Plastry bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub tak jak u mnie matą wielokrotnego użytku.  Smarujemy je oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Pieczemy przez ok. 15 minut. Wierzch bakłażanów skrapiamy ketchupem. Na wierzchu każdego plastra układamy mieszankę pomidora, sera i szynki. Wstawiamy bakłażany ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez ok. 5-10 minut lub aż ser lekko się rozpuści, a szynka zrumieni. Posypujemy miksem świeżych sałat z rukolą. Bakłażan w połączeniu z mozarellą i pomidorami smakuje naprawdę pysznie 🙂

Bakłażany z pomidorami i serem Bakłażany z pomidorami i serem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *