Po przygodzie z wędlinami dojrzewającymi z wieprzowiny, panchetta, karkówka , kiełbasa palcówka, kabanosy, mielonka przyszła pora na kaczkę. Zrobiłam szynkę prosciutto z kaczej piersi. Wygląda dokładnie tak samo jak Duck Breast Prosciutto ze sklepu za 10 Euro za 100 gramów 😉
6 marca rozpoczęliśmy przygotowanie piersi kaczki, 21 marca została rozkrojona aby sprawdzić, czy na święta będzie idealna. Już dzisiaj mogę stwierdzić, że pierś kacza suszona to wspaniała przekąska, która wybornie smakuje, ma intensywny smak i soczystą teksturę.Według mnie dojrzewająca kaczka jest smaczniejsza od suszonej wieprzowiny!
Suszona pierś z kaczki. Dried duck Brest. Homemade Duck Prosciutto robi się w zasadzie sama tylko potrzebuje czasu na marynowanie i suszenie.
Składniki:
1 świeża pierś z kaczki wraz ze skórą (nie może być mrożona!)
½ szklanki* gruboziarnistej soli
¼ szklanki* cukru
pieprz młotkowany z kolendrą i gorczycą
zioła prowansalskie
* szklanka o poj. 250 ml
dodatkowo:
gaza bawełniana
Przygotowanie: Pierś z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy gruboziarnistą sól z cukrem, mięso układamy w szklanym podłużnym naczyniu z pokrywką i obsypujemy mieszanką z każdej strony, mięso musi być całkowicie przykryte mieszanką, naczynie zamykamy i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Wyjmujemy kaczkę z soli i dokładnie wycieramy ręcznikiem papierowym, nie myjemy. Mięso obficie obsypujemy młotkowanym pieprzem, oraz ziołami prowansalskimi. Zawijamy kilkakrotnie w bawełnianą gazę, obwiązujemy sznurkiem i wieszamy w kuchni na haku. Możemy też suszyć kaczkę w dolnej szufladzie na warzywa w lodówce.
Pozostawiamy do ususzenia na dwa, trzy tygodnie, miesiąc w zależności od wielkości kaczej piersi. Ja suszyłam pierś z kaczki ponad 2 tygodnie. Po tym czasie była idealna do konsumpcji!
Wędlinę podajemy pokrojoną w bardzo cienkie plasterki np. z różnymi gatunkami serów i czerwonym winem. Taka kacza szyneczka może też być pysznym dodatkiem do sałatki.
Jest idealna,taka jak lubię.Dziękuję i pozdrawiam
zaproś mnie i Ja ocenię:))
Jest idealna,właśnie zabieram się za przygotowania.Dziękuję i pozdrawiam
Hej mozesz pdac temp i wilgotnosc suszenia mniej wiecej i czy masz moze wiedze jak potem dojrzewac taki produkt np 12 miesiecy ??