Chutney z ananasa i chili

Chutney z ananasa i chili. Chutney to gęsty sos używany w kuchni indyjskiej, który przygotowuje się z owoców i warzyw, oraz przypraw. Kupiłam dojrzałego ananasa, a o tej porze roku można je kupić dosyć tanio, można z nich przygotować wytrawny chutney z ananasa z dodatkiem pikantnej papryczki chili i rozgrzewającego imbiru i aromatycznego tymianku. W smaku ten chutney jest mixem trzech smaków: jest słodki, trochę kwaśny, z odrobiną pikanterii. Sos jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, czy pasztetów, a dla amatorów takich dodatków polecam mój przepis na chutney z porzeczek. Jeśli ktoś nie lub miazgowatej formy tego sosu to polecam bardzo drobno posiekać ananasa, zamiast go miksować na puree.

Podobny przepis przywiozłam rok temu z warsztatów Cook Up zorganizowanych przez markę Winiary. Teraz chutney z ananasa przygotowałam z myślą o Bożym Narodzeniu, a właściwie mięsie do którego go podam, taki ozdobnie zapakowany słoiczek będzie również idealnym prezentem pod choinkę.

Jak przygotować ananasowy chutney z chili i imbirem do słoików?

chutneychutney
Składniki:

1 dojrzały ananas
50 ml soku z cytryny
kawałek imbiru
1 papryczka chili
1 łyżka dżem-fixu
cukier i sok z cytryny do smaku
świeży tymianek
czerwony pieprz
Przygotowanie: Ananasa obieramy ze skóry, wykrawamy środek, ananasa kroimy w plastry, potem na mniejsze kawałki i miksujemy na puree blenderem. Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Papryczkę chili kroimy na pół, usuwamy nasiona, siekamy w drobną kostkę.

Puree z ananasa przekładamy do rondla, dodajemy sok z cytryny, rozgnieciony czerwony pieprz, dżem-fix i pozostałe składniki. Gotujemy na niewielkim ogniu bez przykrycia aż większość płynu odparuje i puree zgęstnieje.

Doprawiamy chutney do smaku cukrem i sokiem z cytryny, możemy dodać pojedyncze listki tymianku.  Gorący chutney nakładamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Możemy pasteryzować słoiczki na sucho w piekarniku ok. 15 minut w 100 stopniach C. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *