Chutney z czerwonych porzeczek

Chutney, czatnej-  to gęsty, aromatyczny sos przygotowywany z owoców i warzyw, używany w kuchni indyjskiej. Ale i w Polsce miał swój odpowiednik pod nazwą  gąszcze, zapiski na jego temat sięgają XVII w. Bazą tego polskiego odpowiednika było wino zagęszczone ugotowaną i przetartą bułką, jabłkiem i cebulą, doprawiony był ostrymi przyprawami: pieprzem, imbirem, szafranem i kardamonem, oraz wzbogacony o słodycz cukru utłuczonego z cynamonem.

Chutnej sporządza się z dodatkiem rodzynek, czosnku, cebuli, musztardy, octu, sporej ilości przypraw itp.  Chutney to doskonały dodatek do potraw mięsnych i wegetariańskich. Chutney może być  bardzo pikantny, przechodzący do łagodnego, a nawet  słodkiego. Postanowiłam sporządzić chutney z czerwonych porzeczek, gdyż te sezonowe owoce doskonale się nadają się na przygotowanie sosu ze względu na swoją kwasowość. Wszystkie przyprawy jakie zastosowałam do sosu chutney dostałam od firmy Kotanyi, stosuję ich przyprawy, gdyż są sprawdzane przeze mnie od dwóch lat, są doskonałej jakości. Porzeczki to sezonowy owoc, który najbardziej mi smakuje prosto z krzaczka, ale ze względu na ich nadmiar na działce postanowiłam ich trochę przerobić.

W tym roku zrobiłam sporo konfitur: truskawkowo-rabarbarowa, frużeliny: jagodowa, więc słodkości w słoiczkach mam już wystarczającą ilość, przyszła więc pora na dodatek do mięs. Chutney z czerwonych porzeczek to będzie pyszny, pikantny dodatek do świątecznych mięs, niedługo wszak Boże Narodzenie i Sylwester.

Chutney

Składniki:
(ok. 8 małych słoiczków- 200 ml)

– 1 kg czerwonych porzeczek
– 10 łyżek cukru
– 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
– 1 łyżka pieprzu ziarnistego kolorowego
– 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry rozgniecionych w moździerzu
– 3 ziarenka ziela angielskiego rozgniecionych w moździerzu
– 3 mini papryczki chili peperonchili rozgniecione w moździeżu
– 1 łyżka czerwonego octu winnego
– szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Porzeczki myjemy, oczyszczamy z szypułek, umieszczamy w garnku o dość grubym dnie. Dodajemy do porzeczek cukier, ocet i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając, porzeczki nie powinny się zbytnio rozpaść. Owoce powinny zmięknąć i wraz ze składnikami utworzyć gęsty sos. Gdy widzimy, że sos się redukuje i gęstnieje przekładamy gorący chutney do wyparzonych słoiczków. Zakręcamy słoiczki, ustawiamy je odwrócone do góry dnem, aż wystygną. Nie wymagają pasteryzacji. Ale jeśli mamy obawy, to wkładamy słoiczki do garnka wyłożonego ściereczką, wlewamy gorącą wodę, pasteryzujemy na małym ogniu 15 minut.
SAM_7671
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

3 myśli nt. „Chutney z czerwonych porzeczek

  1. Pingback: Chutney z ananasa i chili - Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.